Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Svetový deň hygieny rúk 2023

Autor: UN Martin
Foto: UN Martin
Uverejnené: 04. máj 2023

„Spoločne urýchlime aktivity - ZACHRÁŇTE ŽIVOTY – Dezinfikujte si ruky“, tak znie motto aktuálneho ročníka osvetovej kampane pri príležitosti svetového dňa hygieny rúk, do ktorej sa Univerzitná nemocnica Martin zapojila už po 6 krát.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) každoročne 5. mája pripomína, že hygiena rúk je jednou z najúčinnejších a najjednoduchších foriem prevencie šírenia infekcií. Nielen pre zdravotníkov platí, že v rukách máme svoje zdravie, ale aj zdravie rizikových osôb, pre ktoré môžu byť fatálne aj bežné ochorenia. Techniku správnej hygieny rúk a používanie dezinfekčných prípravkov si mohli ľudia vyskúšať v informačnom stánku priamo v areáli martinskej nemocnice. A vďaka špeciálnej UV lampe skontrolovať, či si ruky vydezinfikovali dôkladne.

Ako informovala MUDr. Adriana Kompaníková, vedúca lekárka Oddelenie nemocničnej hygieny UNM, bežnej populácii stačí k správnej hygiene rúk voda a mydlo. „Použitie dezinfekcie určite patrí tam, kde človek túto možnosť nemá, napríklad pri cestovaní verejnou dopravou, keď potrebuje mať ruky čisté. V zdravotníctve, pri kontakte s pacientom, je ich použitie úplne samozrejmé,“ doplnila epidemiologička Adriana Kompaníková. Ako ďalej upozornila, v prípade správnej dezinfekcie rúk zdravotníkov sú problémom nalakované nechty. „Dezinfekčné prípravky na ruky sú navrhnuté tak, že sa dokonale prichytia k pokožke rúk a prirodzeným nechtom. Na nalakovaných nechtoch, a môže to byť aj lak priesvitný alebo regeneračný, sa dezinfekčný prostriedok dostatočne neprichytí a na takýchto rukách patogény nielen zostanú, ale sa dokonca aj množia.

Ruky si treba umývať po každom príchode domov z vonkajšieho prostredia, ale aj pri akomkoľvek pocite nečistých rúk. Samozrejmosťou by mala byť správna hygiena pred a počas prípravy jedla, pred jedením a po použití toalety. Ruky si treba umývať aj po každej manipulácii so zvieratami, peniazmi či odpadom. „Výskumy hovoria, že najčastejšie máme vydezinfikované dlane, preto je dôležité zaradiť do hygieny aj ďalších 5 krokov, aby boli správne vyčistené aj chrbty rúk, špičky prstov a palce. Na posledné dve miesta sa zvykne zabúdať najčastejšie a takýmto spôsobom sa potom prenášajú rôzne patogény,“ dodala MUDr. Kompaníková. Najčastejšími ochoreniami z neumytých rúk sú hnačkové ochorenia, hepatitída A a prenášať sa môžu aj rôzne respiračné infekcie.


Reklama

POPULAIR

Predpoveď

Meteoradar

INSTAGRAM

Reklama