Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Minister zdravotníctva navštívil martinskú nemocnicu, aby zistil dôvody neúspešného tendra

Autor: UN Martin
Foto: UN Martin
Uverejnené: 19. máj 2023

Minister zdravotníctva SR Michal Palkovič prišiel vo štvrtok priamo do Univerzitnej nemocnici Martin zisťovať reálny stav projektu výstavby novej nemocnice a preveriť situáciu, ktorá nastala po tom, čo sa do verejného obstarávania na dodávateľa stavby neprihlásil žiadny uchádzač.

„Potrebujeme zapojiť krízový manažment a hľadať komplexné riešenia dôvodov, prečo k takejto situácii došlo. Potrebujeme nejaký čas, aby sme sa zorientovali. Najmä v pripomienkach od subjektov, od ktorých sa očakávalo, že sa do tendra zapoja. Do jedného týždňa by sme mali mať približnú predstavu, aké boli dôvody neúčasti zo strany zhotoviteľov. Čo nám pomôže lepšie nastaviť parametre verejného obstarávania,“ informoval na brífingu po stretnutí s vedením UNM a s projektovým tímom novej nemocnice.

Zároveň upozornil, že pre ministerstvo dominuje kvalita a chce pre región kvalitnú koncovú nemocnicu. "Nemôžeme sa spoľahnúť na to, že poľavením z kritérií budeme v podstate hľadať riešenie. Stále platia rovnaké pravidlá, rovnaké termíny a rovnaká finančná suma, ktorá je na tento projekt alokovaná,“ doplnil minister s tým, že situácia sa môže vyvíjať rýchlo. „Budeme sa pýtať. Budeme si analyzovať jednotlivé časti dokumentácie, ktorá bola dodaná a hľadať riešenia.“

Minister zároveň informoval, že sankcie boli v podmienkach tendra upravené a nepovažuje ich za dôvod, prečo sa verejného obstarávania nikto neprihlásil. „Ak sa bavíme o zmene termínu, navýšení financií, toto zatiaľ nemáme identifikované ako problém, tie sú nateraz definitívne. Preto potrebujeme nejaký čas na to, aby sme mali vyjadrenia zo strany stavebníkov, ktoré si budeme vedieť vyhodnotiť a upraviť podmienky v ďalšom verejnom obstarávaní.“ 

Minister niekoľkokrát zopakoval, že v čo najkratšom čase chce hľadať riešenia, aby sa projekt novej nemocnice mohol posunúť ďalej. „Stáť bude. Celý proces robíme tak, aby bolo verejné obstarávanie úspešné. To znamená, že projekt by mal byť zrealizovaný,“ uzavrel Michal Palkovič s tým, že v zálohe majú aj ďalšie riešenia, ktoré však bližšie nešpecifikoval. Aktuálne sa chce sústrediť na to, aby bolo ďalšie verejné obstarávanie úspešné.


Reklama

POPULAIR

Predpoveď

Meteoradar

INSTAGRAM

Reklama