Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Livestream z operácie sivého očného zákalu v UN Martin

Autor: UN Martin
Foto: UN Martin
Uverejnené: 02. jún 2023

Očná klinika Univerzitnej nemocnice v Martine pokračuje v tradícii živých prenosov z operácií. Piaty ročník odborného podujatia, ktoré je určené najmä oftalmológom, priniesol niekoľkohodinovú sériu operačných zákrokov, ktoré sa cez streamovací kanál prenášali z operačnej sály Očnej kliniky UNM naživo. 5 operácií katarakty s použitím nových typov vnútroočných šošoviek videlo viac ako 150 registrovaných účastníkov.

Na Slovensku je takéto podujatie jedinečné, aj vo svete je vo väčšine prípadov len súčasťou veľkých lekárskych kongresov. Ako nám povedal prednosta kliniky MUDr. Peter Žiak, PhD., vďaka technológiám, ktoré sa v oftalmológii využívajú čoraz častejšie, mohli slovenskí a českí lekári sledovať online operačné výkony tak, ako ich vidí priamo v mikroskope operatér.

Zobrazovacia technológia, ktorá bola použitá, umožňuje prenos vo vysokom rozlíšení. Kvalita obrazu je preto vysoká a radí sa medzi najkvalitnejšie obrazy z operačného mikroskopu,“ vysvetlil MUDr. Peter Žiak, PhD. Tento rok boli použité nové typy vnútroočných šošoviek, ktoré sa už na Slovensku začínajú rutinne používať a pre pacientov prinášajú z dlhodobého hľadiska výhody. Šošovky sú vyrobené z nových materiálov, ktoré časom nestrácajú optické vlastnosti.   

Sivý očný zákal má na svedomí až polovicu prípadov slepoty na svete

Ide o degeneratívne ochorenie očnej šošovky. Tá býva v zdravom stave číra, no vekom a ďalšími faktormi sa v nej môžu nahromaďovať splodiny látkovej premeny a zapríčiniť, že šošovka sa postupne zakaľuje. Časom to môže dospieť až k zapríčineniu slepoty. Katarakta väčšinou útočí na ľudí po päťdesiatke, nie je však výnimkou, ak diagnostikovaná aj ľuďom v nižšom veku. Po 75. roku života sa sivému zákalu podľa štatistík nevyhne asi trištvrte ľudskej populácie.

Ochorenie môže postihnúť obe oči, alebo len jedno. Ľudia s kataraktou vnímajú dlhodobé zhoršenie videnia, pretože do oka sa nedostáva dostatok svetla. Videnie je podobné, akoby sa pozerali cez závoj. Táto zmena môže ovplyvniť aj vnímanie farieb, ktoré už nebudú také sýte. Pacientom prekážajú intenzívne svetlá, a to najmä v kontraste s tmou, čo môže spôsobovať problémy pri šoférovaní.


Reklama

POPULAIR

Predpoveď

Meteoradar

INSTAGRAM

Reklama