Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Prvý EKO MURAL v Martine

Autor: HUMANA People to People Slovakia
Foto: METRO
Uverejnené: 10. november 2023

Pamätáte sa ešte na starý múr okolo areálu ZŤS? Spoločnosť HUMANA Slovakia sa podujala časť múru zrenovovať a 24. októbra 2023 k príležitosti medzinárodného dňa Klimatickej akcie priblížiť ľuďom ich prácu, prečo veciam dať druhú šancu, spojiť komunity a pripomenúť tak dôležitosť dobrých činov nielen jeden pre druhého, ale aj pre našu planétu.

Zámerom spoločnosti HUMANA je poukázať na znečistenie, ktoré textilný priemysel vytvára a vyzvať k akcii - k separovaniu textilu, na čo mnohí stále zabúdajú. Mural stvárňuje takmer celý proces „života trička“ od momentu, kedy sa rozhodneme dať druhú šancu kúsku oblečenia, ktoré už nenosíme.

Čo sa teda udeje s oblečením, ktoré do zberného kontajnera odložíme?

Rôzne firmy kontajnery pozbierajú, spoločnosť HUMANA Slovakia vrecia s vyzbieraným textilom odkúpi. Tovar prejde dezinfekciou a dezinsekciou a putuje na stoly triedičiek v Triediacom centre v Martine, kde denne pretriedia takmer 35 ton textilu. Triedením textilu ročne HUMANA na Slovensku ušetrí viac ako 29 miliónov litrov pitnej vody a 42 miliónov emisií CO2. Následne je tovar expedovaný do HUMANA obchodov, ktorých je na Slovensku 26 a celkovo vo svete viac ako 400.

Časť zisku z predaja putuje na viac ako 1600 rozvojových a udržateľných HUMANA projektov v oblastiach Globálneho juhu zameraných na oblasť vzdelania, zdravia, poľnohospodárstva, rozvoja komunít. Z predajne HUMANA neodchádzate len s pekným tričkom, ale aj s dobrým pocitom, že ste niekomu pomohli – keď kúpite tričko v second-hande HUMANA, robíte službu nielen pre planétu, ale prispeli ste tak napríklad aj na jedného zo 60 tisíc vytrénovaných učiteľov, ktorí denne cestujú za deťmi, ktoré nemajú prístup k vzdelaniu.

HUMANA spolupracuje aj s organizáciami na Slovensku

Jednou z podporovaných organizácií, je aj OZ Rovnováha a aj rodiny s deťmi z tohto združenia prišli medzi komunitu zamestnancov HUMANA a pomohli túto myšlienku vymaľovať. Dizajn tomuto nápadu dal martinský umelec Radovan Šenšel, ktorý pokračuje v obnove múru s maľbou aj s vlastníkom obvodového múru, ktorému sa myšlienka natoľko zapáčila, že pripravujú pokračovanie obnovy múru. Radi podporujeme dobré myšlienky aj činy, s akou zmenou pre zelenšiu planétu a krajší život na nej začnete Vy?


Reklama

POPULAIR

Predpoveď

Meteoradar

INSTAGRAM

príbuzné témy

Reklama