Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Kia pokračuje v hľadaní talentov na univerzitách

Autor: Kia Slovakia
Foto: Kia Slovakia
Uverejnené: 17. december 2023

Zástupcovia Kia Slovakia podpísali 15. decembra 2023 memorandum o spolupráci so Slovenskou technickou univerzitou (STU). Ide už o tretiu univerzitu, s ktorou výrobný závod Kia nadviazal spoluprácu. Memorandum stanovuje rozsiahle možnosti spolupráce vrátane podpory výskumu a tvorivej činnosti študentov, podpory pre študentské stáže a praxe, výmenu odborníkov a účasť na vzdelávacích podujatiach.

(Teplička nad Váhom) 15. december 2023 – Po Žilinskej Univerzite v Žiline a Technickej univerzite v Košiciach podpísala automobilka memorandum o spolupráci aj s bratislavskou STU. V rámci nej automobilka doteraz darovala trom univerzitám šesť robotov, pričom práve STU dostala 3 z nich.

Automobilka tiež podporila 5 študentov štipendiom vo výške 3 000 eur a ďalší piati majú možnosť získať až 4 000 eur počas tohto akademického roka. Spoločnosť zároveň podporila študentov pri vypracovaní 24 záverečných prác. V súčasnosti poskytuje Kia Slovakia štipendiá a odbornú prax celkovo 15 študentom z troch rôznych univerzít.

Spolupráca univerzít s modernými spoločnosťami tvorí most medzi teóriou a praxou, umožňujúc tak výchovu študentov. Mladí ľudia prispievajú novými myšlienkami, inováciami a kreatívnymi riešeniami, čím formujú neustále meniace sa pracovné ale aj spoločenské prostredie. V tomto vzájomnom dialógu nachádzame silu, ktorá posúva naše odvetvie vpred a spoločné kroky nám umožňujú tvarovať budúcnosť spoločne - modernú, dynamickú a prispôsobivú,“ povedal Branislav Imre, viceprezident zodpovedný za vedenie divízie Administratíva.

Aby bola zaručená kontinuita a neustály rozvoj aktivít, memorandum stanovuje pravidelné polročné hodnotiace stretnutia medzi Kia Slovakia a STU, kde bude vyhodnocovaný pokrok dosiahnutý na základe memoranda a informovanie sa o výsledkoch aktivít.

Verím, že spolupráca Slovenskej technickej univerzity a jedného z hlavných predstaviteľov kľúčového automotive sektora na Slovensku bude obojstranne prospešná. Očakávame od nej posilnenie atraktívnosti štúdia, možností aplikovaného výskumu a motivácie pre štúdium technológií, ktoré sú hybnou silou a predpokladom rozvoja ekonomiky a spoločnosti,“ dodal rektor STU Oliver Moravčík.

Inšpiráciou pre spoluprácu s STU môže byť napríklad pilotný projekt s 20 študentami 5. ročníka odboru Vozidlá a motory zo Strojníckej fakulty Žilinskej univerzity. Obsahová náplň ich predmetu „skúšanie spaľovacích motorov“ sa plne zhoduje s operáciami pri výrobe motorov v Kia Slovakia. Študenti v rámci predmetu testovali chod motorov v špeciálne vyhradenom laboratóriu a učili sa obsluhovať moderné meracie prístroje v 3D meracom laboratóriu, čím môžu ideálne prepojiť teoretické znalosti a prax na najnovších technológiách.

Kolegovia z oddelenia vzdelávania v tomto roku v rámci spolupráce s univerzitami privítali a sprevádzali výrobnými priestormi vyše 550 univerzitných študentov. Aktuálne tiež finalizujeme proces darovania 5 motorov a vozidla Kia Ceed SW plug-in hybrid na študijné účely Katedry dopravnej a manipulačnej techniky v odbore vozidlá a motory na Strojníckej fakulte Žilinskej univerzity v Žiline,“ uzavrel hovorca spoločnosti Tomáš Potoček.


Reklama

POPULAIR

Predpoveď

Meteoradar

INSTAGRAM

príbuzné témy

Reklama