Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Bilancia roka 2023 na Neonatologickej klinike UNM

Autor: UN Martin
Foto: UN Martin
Uverejnené: 06. január 2024

V uplynulom roku 2023 sa v Univerzitnej nemocnici Martin narodilo 1044 detí, je to o 66 detí menej ako predchádzajúci rok a zároveň najmenej za posledných 10 rokov.

Podľa primárky Neonatologickej kliniky UNM prof. MUDr. Kataríny Maťašovej, PhD. ide o celosvetový trend, ktorý okrem Slovenska zaznamenávame aj v iných krajinách. „Môže k tomu prispievať aj celková ekonomická a politická situácia v spoločnosti,“ uviedla primárka s tým, že v minulom roku zároveň stúpol počet predčasne narodených detí. „Predčasne, teda skôr ako v 37. týždni tehotenstva, sa narodilo 179 detí, čo predstavuje približne 17% zo všetkých narodených detí. Percento predčasne narodených detí sa oproti predchádzajúcemu roku zvýšilo o 3.3%.

Ako ďalej doplnila, miernu prevahu medzi detičkami majú chlapci - ktorých sa narodilo 526, dievčat bolo 518. „V UNM sa v roku 2023 narodili aj dve trojčatá  - v obidvoch prípadoch to bolo dievčatko a dvaja chlapci a okrem toho sme mali aj 32 dvojičiek - z týchto detičiek bolo 39 dievčatiek a 25 chlapčekov,“ informovala primárka martinskej neonatológie.

Najčastejšími menami, ktoré vyberali rodičia chlapčekom sú Michal, Jakub, Adam a Samuel. Najviac dievčatiek dostalo mená Ema, Viktória, Eliška a Karolína. Objavili sa aj netradičné mená - napríklad Elliot, Tadej, Darwin, Azra či Mília. Ako prezradila profesorka Katarína Maťašová, hoci je príbeh každého dieťatka osobitý, na klinike im v pamäti určite zostane Sofinka, ktorá bola najmenším bábätkom o aké sa v uplynulom roku starali.

Sofinka mala pôrodnú hmotnosť 390 g a dĺžkou 27 cm. V čase prepustenia už bola veľká slečna s hmotnosťou 4850 gramov. Myslím, že je to prvé naše dieťatko s takouto nízkou hmotnosťou úspešne prepustené domov,“ uviedla primárka.

Najväčším bábätkom, ktoré v roku 2023 v Univerzitnej nemocnici narodilo je Róbert a prvenstvo si zaslúžil  hmotnosťou 4870 g a dĺžkou 59 cm. „Všetkým našim detičkám aj ich rodičom prajeme v roku 2024 366 šťastných dní a 52 týždňov prežitých v zdraví, radosti a láske,“ dodala na záver profesorka Katarína Maťašová.


Reklama

POPULAIR

Predpoveď

Meteoradar

INSTAGRAM

Reklama