Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Žilinská univerzita tretieho veku otvára v Martine novú pobočku so vzdelávacím programom Dominanty Turca

Autor: Žilinská univerzita v Žiline
Foto: METRO
Uverejnené: 24. júl 2024

Univerzita tretieho veku pri Ústave celoživotného vzdelávania Žilinskej univerzity v Žiline (U3V UNIZA) otvára v septembri 2024 už svoj 29 akademický rok. Novú pobočku otvárajú aj v Martine, na Strednej priemyselnej škole technickej. Cieľom vzdelávania je priniesť nové informácie a radosť starším učiacim sa vo veku od 45 rokov a viac.

"Aby sa záujmové vzdelávanie a aktívny životný štýl priblížili aj ďalším záujemcom, rozhodli sme sa, okrem našej fungujúcej pobočky v Čadci, otvoriť aj tri nové pobočky a to v Martine, Rajci aj v Námestove. Kľúčovým momentom však bol záujem zo strany Strednej priemyselnej školy technickej v Martine s cieľom intenzívnejšie prepojiť generácie, komunitu v meste a prostredníctvom vzdelávania na Univerzite tretieho veku priniesť jej pridanú hodnotu v podobe informovaných a aktívnych obyvateľov," predstavila zámer koordinátorka vzdelávacieho projektu Janka Sňahničanová zo Žilinskej univerzity.

V štúdiu celoživotného vzdelávania na Žilinskej univerzite preferujú zážitkovú výučbu, preto cielene vytvárajú študijné skupiny s maximálnym počtom do 35 študentov. "Ide nám najmä o kvalitu, zrozumiteľnosť a osobné zainteresovanie sa vo výučbe, interakciu medzi študentom a lektorom. V neposlednom rade myslíme aj na možnosť, vytvárať nové priateľstvá medzi študentami navzájom. V pobočke Martin otvárame zatiaľ prvý vzdelávací program: Dominanty Turca I., teda prijímame 35 študentov. Čaká ich rok zaujímavých a systematických stretnutí s odborníkmi, diskusie, zážitok s výučby aj v exteriéri. V prípade, že sa spolupráca osvedčí, ponúkneme v ďalších rokov aj viac programov," informuje Janka Sňahničanová.

Nadväzujúci vzdelávací program

Vzdelávací program "Dominanty Turca" začína 1. ročníkom a bude pokračovať 2. aj 3. ročníkom. Absolvent 1. ročníka teda môže, ale nemusí, pokračovať v štúdiu v ďalších akademických rokoch po sebe. V prípade, že účastník vyštuduje všetky 3 roky, má nárok na slávnostnú promóciu a prevzatie osvedčenia o absolvovaní tohto štúdia. Zažije iniciačnú slávnosť za prítomnosti vedenia Žilinskej univerzity, lektorov a svojich pozvaných rodinných príslušníkov.

Odborní lektori s praxou a skúsenosťami

"U nás na U3V UNIZA prikladáme veľký dôraz na správny výber lektorov – odborníkov, ktorí dokážu problematiku prednášky predniesť pútavo, s presahom do praxe. Je dôležité, aby si účastníci odniesli informácie, ktoré obohatia ich samotných, ale môžu ich ponúknuť aj svojmu okoliu. Konkrétne pri Dominantách Turca si želáme, aby seniori odovzdávali vo svojom prirodzenom prostredí rodiny, ale najmä mladým ľuďom, vzácne vedomosti z histórie a súčasnosti Turca. Pomôžu nám tak oživiť v mládeži a deťoch hrdosť na svoju domovinu. Akých lektorov sme pre študentov pripravili? Tak, to by sme si radi nechali ako prekvapenie. Samozrejmosťou však bude aj systematická podpora nás, organizátorov štúdia, ktorí budeme so študentami v stálom kontakte," dopĺňa koordinátorka vzdelávania.

Štúdium na univerzitách tretieho veku na Slovensku je záujmové, teda nie je kvalifikačné alebo určené pre potreby zamestnávateľa. "Ide nám najmä o poskytnutie priestoru pre celoživotné – seniorské vzdelávanie, ktoré seniorom ponúka kvalitný život aj po ukončení aktívneho pracovného obdobia. Tak môže napríklad ekonóm, túžiaci celý svoj pracovný život aj po umení, absolvovať program: Krása umenia na našej U3V UNIZA a plniť si tak svoje sny," dodala na záver Janka Sňahničanová.