Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Slávnostné odhalenie busty Anny Hurbanovej-Jurkovičovej a pripomienka významných slovenských žien

Autor: Matica slovenská, Mgr. Laura Hancová
Foto: Matica slovenská
Uverejnené: 02. august 2024

Martin 2. augusta 2024 – Včera sa pred sídlenou budovou Matice slovenskej (MS) v Martine uskutočnili tradičné Matičné slávnosti, ktoré tento rok nadobudli mimoriadny význam vďaka slávnostnému odhaleniu busty významnej osobnosti slovenských dejín, Anny Hurbanovej-Jurkovičovej. Táto udalosť pritiahla nielen domácich obyvateľov, ale aj mnohých významných hostí z rôznych oblastí spoločenského života.

Výbor MS vyhlásil rok 2024 za Rok slovenských žien v národnom hnutí. Pri príležitosti 200. výročia narodenia jednej z nich MS symbolicky odhalila bustu Anny Jurkovičovej-Hurbanovej, ktorá svojím životom a prácou formovala slovenskú kultúru, obetovala sa pre národ a zanechala trvalý odkaz.

Bola priekopníčkou slovenského divadelného herectva, dcérou Samuela Jurkoviča, zakladateľa prvého európskeho úverového družstva, manželkou Jozefa Miloslava Hurbana a matkou Svetozára Hurbana Vajanského. Jurkovičová tiež aktívne podporovala štúrovcov a bojovala proti predsudkom namiereným voči ženám.

Okrem tejto osobnosti si pripomíname aj ďalšie významné ženy, spisovateľky, herečky a národné aktivistky, ako sú Adela Ostrolúcka, Amália Francisciová, Elena Šoltésová, Terézia Vansová, Anna Halašová, Božena Slančíková Timrava, Ľudmila Podjavorinská, Hana Gregorová, Mária Rázusová-Martáková, Naďa Hejná, Zora Jesenská a iné.

Slávnosti začali sprievodom a kladením vencov na Národnom cintoríne pri hrobe Aničky Hurbanovej-Jurkovičovej. Táto úvodná časť podujatia vytvorila dôstojnú atmosféru a pripomenula historický význam miesta aj osobnosti, ktorej busta bola neskôr odhalená.

Po úvodnom sprievode sa slávnosti presunuli do centrálnej časti. Tichú spomienku na túto výnimočnú ženu sprevádzal spev Ženského speváckeho zboru Belius, ktorý zaspieval slovenskú hymnu. Riaditeľka Vydavateľstva MS Ingrid Majeríková predostrela ideologický úvod a privítala prítomných hostí. Medzi nimi boli poslankyne a poslanci Národnej rady SR Marcela Čavojová, Zuzana Plevíková, Michal Bartek a Roman Malatinec.

Prítomný bol aj poslanec Európskeho parlamentu Milan Uhrík, predsedníčka žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová, generálny biskup Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania na Slovensku Ivan Eľko a biskup Západného dištriktu ECAV na Slovensku Ján Hroboň.

Slávnosti svojou účasťou poctili aj štátna tajomníčka ministerstva vnútra SR Lucia Kurillovská, riaditeľka odboru štátneho jazyka ministerstva kultúry SR Ľubica Strážayová, primátor mesta Turčianske Teplice Igor Hus a zástupca primátora mesta Martin Stanislav Thomka, honorárny konzul Srbskej republiky na Slovensku Mojmír Vrlík, rektor Univerzity Mateja Bella v Banskej Bystrici Vladimír Hiadlovský, predseda Spoločnosti M. R. Štefánika Peter Novotňák a predseda Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov Viliam Longauer.

Ženský spevácky zbor Belius z Očovej náš program obohatili dvoma piesňami. Zemplínska uspávanka od Dezidera Kardoša a Oddavac še budu od Júliusa Letňana.

Následne predstúpil s príhovorom predseda MS Marián Gešper, ktorý vo svojom prejave zdôraznil: Aničku Jurkovičovú nemôžeme vnímať len ako podporovateľku svojho manžela, nemôžeme ju vnímať iba ako zastrešujúci činiteľ, respektíve sekundárny faktor národného hnutia. Anička nebola len divadelnou ochotníčkou, ale ona sama sa podieľala na založení, možno povedať, moderného slovenského divadelníctva, aj keď v tom čase ochotníckeho. V skutočnosti prispela aj k literárnym, politickým a kultúrnym aktivitám národného pohybu v tretej najlegendárnejšej vlne národného obrodenia – tretej vlny Štúrovcov. Preto možno povedať, že jednoznačne patrila medzi túto slávnu generáciu.“

 Nasledovali príhovory hostí, ktoré boli plné spomienok, odkazov na minulosť a zdôrazňovania dôležitosti tradícií a kultúrneho dedičstva pre súčasnosť. Každý z rečníkov prispel svojím pohľadom na význam Anny Hurbanovej-Jurkovičovej a jej prínos pre slovenskú spoločnosť. Medzi nimi vystúpili poslankyňa NR SR Zuzana Plevíková poslanec NR SR Michal Bartek, tajomníčka ministerstva vnútra SR Lucia Kurillovská a za rodný kraj Anny Hurbanovej-Jurkovičovej sa prihovorila Blanka Ušiaková z MO MS Myjava.

Po príhovoroch program pokračoval divadelnou scénkou s názvom „Sokol a prepelička“, ktorá je venovaná vzťahu a životu Aničky Hurbanovej-Jurkovičovej a Jozefovi Miloslavovi Hurbanovi. V hlavnej úlohe sa predstavili ochotníci z divadelného odboru MS Janka Jenčová a Peter Schvantner. Autorom scénky je Peter Vrlík.

Vyvrcholením celého podujatia bolo slávnostné odhalenie busty, ktorého sa zhostil predseda MS spolu so štátnou tajomníčkou ministerstva vnútra SR. Po odhalení busty generálny biskup ECAV na Slovensku Ivan Eľko požehnal bustu Aničky Jurkovičovej.

Záver slávností patril hymne MS, ktorú opäť predniesol Ženský spevácky zbor Belius, čím dôstojne ukončil tento významný deň. Matičné slávnosti tak opäť preukázali, že tradície a osobnosti našej histórie majú svoje pevné miesto v srdciach Slovákov.


Reklama

POPULAIR

Predpoveď

Reklama

Meteoradar

INSTAGRAM

príbuzné témy

Reklama