Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

UNM realizuje operácie driekovej chrbtice z predo-bočného prístupu

Autor: UN Martin
Foto: UN Martin
Uverejnené: 13. august 2024

Neurochirurgický tím Univerzitnej nemocnice Martin zavádza novú metódu stabilizačných operácií driekovej chrbtice z bočného prístupu „xALIF“.

Ide o modernú metódu, pri ktorej pacient leží na pravom boku a pôvodne chirurgicky náročný výkon sa robí šetrnejšie s výrazne menším rezom. Tento miniinvazívny prístup prináša pacientom rýchlejšiu rekonvalescenciu, pretože pri ňom nedochádza k poškodeniu svalov a stabilizátorov chrbtice.

Prvou operovanou bola 43-ročná pacientka s chronickou bolesťou driekovej chrbtice, ktorá nereagovala na konzervatívnu liečbu. Neurochirurgovia MUDr. Peter Durný a MUDr. Martin Cmorej u nej riešili segment chrbtice L4-5-S1, pričom išlo o prvý takýto výkon na Slovensku. Operácia, ktorá trvala približne 3 hodiny, bola realizovaná v spolupráci s cievnym chirurgom MUDr. Igorom Šinákom. Pacientka bola vďaka miniinvazívnemu výkonu rýchlejšie mobilizovaná a znížila sa u nej potreba analgetickej liečby. Zároveň je predpoklad kratšej rekonvalescencie a rýchlejší návrat do bežného života.

Metóda „xALIF“ prináša možnosť chirurgického ošetrenia celej driekovej chrbtice v jednej polohe. Neurochirurgovia v UNM majú zámer využívať ju čo najčastejšie ako vyšší štandard pôvodných predných prístupov k operačnému poľu.


Reklama

POPULAIR

Predpoveď

Reklama

Meteoradar

INSTAGRAM

Reklama