Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Furmanská paráda 2024 v Chocholnej-Velčice

Autor: Ľubomír Žila
Foto: Ľubomír Žila
Uverejnené: 25. august 2024

V sobotu, 10. augusta 2024, sa v obci Chocholná-Velčice už po osemnásty krát uskutočnila tradičná Furmanská paráda. Usporiadatelia privítali 14 záprahov z rôznych kútov Slovenska, jeden záprah bol aj z nášho malebného Turca, z obce Príbovce.

Celé podujatie zorganizovali chocholansko-velčickí furmani v spolupráci s obcou Chocholná-Velčice, Dobrovoľným hasičským zborom a Zväzom chovateľov koní na Slovensku.

Podujatie sa začalo tradičným sprievodom furmanov obcou kde prezentovali svoje nádherne vyzdobené záprahy priamo v uliciach obce. Samotné preteky začali o 10.30 hod. a furmani so svojimi pomocníkmi súťažili v troch disciplínach – furmanský slalom s vozom, práca s drevom a ťažký ťah.

Obec Príbovce mala v súťaži svoje zastúpenie. Reprezentoval ju Martin Veterník, ktorý hrdo udržujú furmanskú tradíciu v tejto obci.

Furmanský slalom s vozom - Slalom bol zložený z 11 prekážok, ktoré museli furmani s ich koňmi úspešne absolvovať v čo najkratšom čase. Skladal sa z prechodu cez “senník“, L- prekážky, cez ktorú musel furman s koňmi prejsť bez toho, aby spadla niektorá časť z prekážky, furmanský slalom pomedzi kužele, cúvanie, prechodom cez kladu, na ktorej musel zastaviť furman s jedným kolesom na voze bez toho, aby hneď spadlo mimo polena, prejazd pomedzi sudy- barel. Víťazom sa stal furman s najkratším časom.

Ako prvý sa umiestnil Lukáš Šulák s koňmi Szimon a Blanka zo Šintavy. Martin Veterník sa umiestnil na 14. mieste.

Práca s drevom - Táto disciplína je zameraná na zručnosť a šikovnosť furmana a jeho koní. Furmani musia úspešne zdolať trať s drevom pomedzi prekážky, ako je napríklad zazvonenie na zvonec opačným koncom dreva, na ktoré majú 60 sekúnd, prechod medzi kužele bez toho, aby niečo spadlo.

Vytiahnutie dreva pomedzi dva kláty bez toho, aby sa zosunulo na bok. Táto disciplína sa musí skladať z troch povinných prekážok, ktorými sú osmička, vlnovka a trafenie prekážky opačným koncom. Opäť vyhráva furman s najlepším časom. Ako prvý sa umiestnil Pavol Blaško s koňmi Orfeus a Rostand z Hričovského Podhradia. Martin Veterník sa umiestnil na 5. mieste.

Ťažký ťah - Nazývaný aj ako kráľovská disciplína. Tu môžete vidieť silu ťažných koní. Víťazom sa stáva pár, ktorý potiahne najväčšiu hmotnosť. Každé kolo je ohraničené časom, za ktorý musia furmani a ich kone potiahnuť určenú hmotnosť po stanovenej dráhe. Tento rok sa ťahali klady. Najlepšie kone potiahli 3,10 m3. Túto záťaž sa podarilo najďalej potiahnuť vo vzdialenosti 80 m, čo je celá dráha a získať tak prvé miesto: Martin Veterník s koňmi Zolo a Steiger Vulkan z Príboviec.

Celkovým víťazom Furmanskej parády 2024 sa stal Tibor Tóth s koňmi Baba a Maťa z Kolárova. Martin Veterník sa na Furmanskej paráde 2024 celkovo umiestnil na 6. mieste.

Zdroj: https://www.chocholna-velcice.sk/navstevnik/aktualne/aktuality/furmanska-parada-18-rocnik-2191sk.html


Reklama

POPULAIR

Predpoveď

Reklama

Meteoradar

INSTAGRAM

príbuzné témy

Reklama