Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

V novom akademickom roku študuje na JLF UK 1750 študentov

Autor: Jesseniova lekárska fakulta UK
Foto: Jesseniova lekárska fakulta UK
Uverejnené: 24. september 2024

V utorok 24. septembra sa v Aula Magna Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave konalo slávnostné otvorenie akademického roka 2024/2025.

Aktuálne je to už 56. rok samostatného fungovania lekárskej fakulty v Martine. Slávnostného ceremoniálu sa zúčastnila prorektorka UK pre kvalitu a rozvoj prof. MUDr. Viera Štvrtinová, PhD., FESVM ako aj ďalší významní hostia, zástupcovia mesta, samosprávneho kraja, Univerzitnej nemocnice Martin a iných inštitúcii.

Na JLF UK nastúpilo v tomto akademickom roku v lekárskych aj nelekárskych študijných programoch dohromady 1750 študentov. Keďže fakulta sa zaviazala prijať viac študentov medicíny, do prvého ročníka štúdia všeobecného lekárstva v slovenskom jazyku sa zapísalo 149 študentov (v predchádzajúcom roku to bolo 118).

V júli tohto roka si fakulta pripomenula 55. výročie samostatnosti, na čo vo svojom príhovore odkázala aj dekanka prof. MUDr. Andrea Čalkovská, DrSc. „Podarilo sa nám v našom archíve nájsť skutočný poklad – v koži viazanú pamätnú knihu vysokoškolského internátu, kde bol rukou písaný záznam z obdobia, kedy fakulta vznikala. Píše sa tam, že to bol veľmi komplikovaný proces, ale že máme ďalším generáciám odkazovať, že si treba pamätať to, čo bolo dobré. A tento odkaz by sme radi rozvíjali ďalej,“ uviedla dekanka.

Fakulta má podľa nej aj v tomto akademickom roku rozbehnutých viacero projektov, okrem iného napríklad aj granty z Plánu obnovy a odolnosti pre excelentných výskumníkov. „Aktuálne čakáme na výzvu, ktorú bude vypisovať Ministerstvo školstva SR, kde je pomerne veľký balík financií na simulačnú výučbu. Nám sa už v lete podarilo z vlastných prostriedkov zrekonštruovať naše simulačné centrum, kde pribudli tri nové miestnosti. Čo opäť prinesie kvalitnejšiu výučbu. Z pripravovanej výzvy by sme chceli v spolupráci s UNM zriadiť simulačné centrum aj priamo v priestoroch nemocnice,“ doplnila profesorka Andrea Čalkovská. Súčasťou slávnostného otvorenia akademického roka bolo aj odovzdanie akademických pochvál študentom a pamätných medailí UK a JLF UK súčasným aj bývalým zamestnancom fakulty.