Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Nová generálna riaditeľka SNK: Eva Augustínová, PhD.

Autor: SNK
Foto: SNK
Uverejnené: 01. október 2024

Generálnou riaditeľkou Slovenskej národnej knižnice sa 27. septembra 2024 stala Eva Augustínová, PhD., ktorá doteraz pôsobila ako prodekanka Fakulty humanitných vied pre vzdelávanie a marketing Žilinskej univerzity.

SNK pokladám za strážkyňu intelektuálneho a kultúrneho dedičstva Slovenska a Slovákov a zohráva neoceniteľnú úlohu medzi pamäťovými a fondovými inštitúciami našej krajiny. Mojim / našim spoločným cieľom, povinnosťou a zodpovednosťou je, urobiť všetko pre to, aby naše národné kultúrne dedičstvo bolo uchovávané, chránené a prezentované na najvyššej úrovni, ktorú si zaslúži. A to prostredníctvom moderných, odborných a výskumných prístupov, ktoré zohľadňujú všetky možnosti, ktoré nám súčasná doba ponúka,“ uviedla nová generálna riaditeľka. Menovaná je maximálne na dobu šesť mesiacov, kým z výberového konania nevzíde nový štatutár.

Eva Augustínová je absolventkou Univerzity Loránda Eötvösa v Budapešti (1981 – 1986), kde vyštudovala odbor: maďarský jazyk – knihovníctvo, v roku 2009 obhájila titul PhD. v Historickom ústave Slovenskej akadémie vied.

Od augusta 1986 do decembra 2012 pracovala v Slovenskej národnej knižnici. Dlhé roky pôsobila ako odborný pracovník, v januári 2000 nastúpila na pozíciu vedecko – výskumného pracovníka. V roku 2011 sa stala riaditeľkou Sekcie pre výskum dejín knižnej kultúry SNK.

Koncom roka 2012 začala pôsobiť ako výskumný pracovník na Fakulte humanitných vied Žilinskej univerzity v Žiline, kde pokračovala vo výskume dejín knižnej kultúry a prezentácii kultúrneho dedičstva a svoje výskumy aplikovala aj do vyučovacieho procesu. Neskôr sa stala vedúcou Katedry mediamatiky a kultúrneho dedičstva a od mája 2019 do jej menovania do funkcie generálnej riaditeľky SNK bola prodekankou Fakulty humanitných vied pre vzdelávanie a marketing. V súčasnosti v študijnom programe mediamatika a kultúrne dedičstvo vyučuje dejiny knižnej kultúry, spracovanie historických dokumentov, projektový manažment a dokumentáciu kultúrneho dedičstva.

Má dlhoročné skúsenosti s riadením, aktívne publikuje a na svojom konte má 175 prác rôzneho charakteru v slovenskom, anglickom aj maďarskom jazyku. Za knihu Bibliografia územne slovacikálnych tlačí 18. storočia, ktorú vydala Slovenská národná knižnica v roku 2008, získala Cenu Slovenskej historickej spoločnosti  a Cenu Literárneho fondu za vedeckú literatúru. Je hlavným editorom recenzovaného časopisu mkd revue.


Reklama