Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

UNIZA získala 1. miesto: Najlepšia univerzita na Slovensku v rebríčku THE WUR 2025

Autor: Žilinská univerzita v Žiline
Foto: Žilinská univerzita v Žiline
Uverejnené: 10. október 2024

Podľa prestížneho celosvetového rebríčka Times Higher Education World University Rankings 2025 sa stala Žilinská univerzita v Žiline (UNIZA) po prvýkrát najlepšou univerzitou na Slovensku. Rebríček univerzít THE WUR tento rok zahŕňa viac ako 2000 univerzít zo 115 krajín a regiónov. Najlepšie hodnotenie sme dosiahli v parametri výskumného prostredia a výučby.

V rámci hodnotenia bola využitá najnovšia metodika WUR 3.0, uznávaná ako celosvetovo najkomplexnejšie hodnotenie výkonnosti univerzít. Posudzuje 18 starostlivo vybraných ukazovateľov v piatich kľúčových oblastiach (s rôznou váhou v hodnotení): výučba (29,5%), výskumné prostredie (29%), kvalita výskumu (30%), spolupráca s priemyslom (4%) a medzinárodná spolupráca (7,5%).

V celosvetovom ponímaní UNIZA obhájila svoju pozíciu 1001. - 1200. Okrem UNIZA sa v rebríčku umiestnilo ďalších päť slovenských univerzít. Na zdieľanom druhom mieste sa umiestnila Univerzita Komenského v Bratislave a Univerzita P. J. Šafárika v Košiciach (1201. – 1500. miesto), na zdieľanom treťom mieste Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici, Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre a Slovenská technická univerzita v Bratislave (umiestnenie 1501+). 

„Tento rok sme sa umiestnili na 1. mieste v rebríčku THE WUR 2025, čo je pre nás veľký úspech a zároveň záväzok. Toto nezávislé potvrdenie kvality Žilinskej univerzity je pre nás nesmierne povzbudzujúce a motivujúce na našej ceste k excelentnosti. Zároveň je to výzva v udržiavaní výsledkov našej práce a v kultúre kvality, ktorú na UNIZA dlhodobo budujeme,“ povedal rektor UNIZA Ján Čelko.

Times Higher Education World University Rankings 2025


príbuzné témy

Reklama