Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Nové učebne pre simulačnú výučbu v priestoroch Centra podpory medicínskeho vzdelávania JLF UK v Martine

Autor: JLF UK Martin
Foto: JLF UK Martin
Uverejnené: 15. október 2024

Jesseniova lekárska fakulta UK rozšírila počas leta výučbové priestory Centra podpory medicínskeho vzdelávania. Vďaka stavebným úpravám vznikli v Akademickom informačnom centre štyri nové učebne pre simulačnú výučbu.

Kapacitne nám skôr vyhovuje viac menších miestností. Naše pôvodné priestory sa počas prác predelili priečkami, vďaka čomu nám pribudlo viac učební,“ informovala riaditeľka Centra podpory medicínskeho vzdelávania prof. MUDr. Jana Plevková, PhD. Ako ďalej doplnila, reagovali tak na zvýšený dopyt klinických pracovníkov, ktorí mali záujem učiť študentov práve v priestoroch simulačného centra. „Keď sme fungovali len v dvoch učebniach, neboli sme schopní vyhovieť všetkým požiadavkám. Výučba sa často predlžovala do neskorých večerných hodín. Teraz si vie robiť simulácie alebo praktické cvičenia naraz až päť vyučujúcich,“ vysvetlila.

Pracovisko aktuálne disponuje učebňami pre výučbu chirurgických predmetov, internej medicíny a dvomi samostatnými simulačnými miestnosťami s oddeleným velínom, kde môžu byť naraz dve simulácie tak, aby boli študenti pri pacientovi sami a technici a pedagógovia ich mohli sledovať z inej miestnosti. Tieto priestory sa využívajú najmä pre predmety prvá pomoc a urgentná medicína. Zároveň sa pripravuje piata učebňa, kde pribudne pôrodný simulátor Victoria. Stavebné úpravy si vyžiadali celkovú investíciu do 20-tisíc eur.

Simulačná výučba sa stala štandardnom v medicínskom vzdelávaní. Na JLF s ňou začínajú študenti už v prvom roku štúdia. „Je veľmi efektívna, pretože práve svalová pamäť a opakovanie postupov niekoľkokrát za sebou umožňuje aj tým študentom, ktorí majú menej zručnosti, aby sa výkon naučili dostatočne,“ uviedla prof. Plevková. JLF plánuje v rozširovaní simulačnej výučby pokračovať aj do budúcnosti, aktuálne zapojením sa do výzvy Ministerstva školstva SR na podporu simulačných centier pre fakulty. „Predpokladáme, že sa nám podarí získať väčší obnos financií, ktoré by pokryli úpravu existujúcich priestorov a zároveň by nám umožnili vytvorenie úplne nových priamo v Univerzitnej nemocnici Martin,“ uzavrela profesorka Jana Plevková.


príbuzné témy

Reklama