Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

SetFellas Academy 2024

SetFellas Academy 2024 je vzdelávací projekt, ktorý sa zameriava na podporu a rozvoj slovenského filmového priemyslu. Prostredníctvom 3 intenzívnych workshopov budú môcť účastníci získať nové zručnosti a vedomosti pod vedením profesionálnych lektorov z Českej republiky. Účastníci workshopov získajú nielen nové perspektívy, techniky a prístupy, ale taktiež aj príležitosť na networking a budovanie nových kontaktov. Workshopy sa budú konať od 15.8 do 18.8.2024 v Barmuseu v Martine a sú dostupné pre všetkých bez ohľadu na predchádzajúce skúsenosti.

15.8.2024 / 9:30

ANETA KOŽUSZNIKOVÁ / THE NEW WAY OF FILMING & AKO NATÁČAŤ UDRŽATEĽNE

O workshope: Cieľom workshopu bude priblížiť filmárom zásady udržateľného nakrúcania a príklady storytellingu z praxe. V prvej časti workshopu sa budeme spoločne venovať príkladom udržateľnej produkcie a toolkitu, ktorý bol vyvinutý platformou BAFTA ALBERT pre audiovizuálne diela – kalkulačka uhlíkovej stopy a zostavenie akčného plánu. Povieme si, ako sa implementuje green filming z pozície korporátneho zadávateľa skupiny CME a čo sa očakáva od zákazkovej výroby. Druhá časť workshopu bude praktická – venovať sa budeme príkladom z konkrétnych projektov svetového formátu a vyskúšame si, ako implementovať climate content do storytellingu.

Lektor: Aneta Kožuszniková – Pre 6 TV staníc CME skupiny (TV Nova, Markíza, RTL, POP TV, PRO Plus, bTV) doposiaľ viedla projekty výpočtu uhlíkovej stopy, ESG reportingu a udržateľnej produkcie. Pri zrode green filmingovej stratégie v CME bola od samotného začiatku – od roku 2021, keď spolu s Hankou de Goeij stratégiu vymysleli a začali ju zavádzať do ostatných krajín skupiny. Teraz ako freelance konzultant pre CME naďalej dohliada na projekty v rámci celej skupiny a plošne implementuje nové opatrenia vedúce k zníženiu uhlíkovej stopy. Zároveň vedie projekty Green weeku, ktoré sa tiež konajú v 6 krajinách. Jej koníčkom a highlightom je však samotné nakrúcanie. Na projektoch Love Island si užíva rolu Game producera a naposledy pre španielsku produkciu Joserra Productions viedla nakrúcanie dokumentu o španielskych dezertéroch. Jej background a potreba zachraňovať svet pramenia zo sociálnych vied. Časť svojej študentskej a potom aj pracovnej kariéry strávila v Londýne, kde sa venovala transformácii starostlivosti pre dospelých s autizmom.

Harmonogram:
9:30 – 12:00
• Sustainable productions/ Udržateľné produkcie – čo sa považuje za udržateľnú produkciu, certifikácie a kalkulačky uhlíkovej stopy v Európe
• Ako funguje sustainable contracting v CME korporácii
• Predstavenie ALBERT toolkitu a ako s ním pracovať – kalkulačka a akčný plán

12:00 – 13:00
• Obedná pauza

13:00 – 15:00
• Case studies
• Storytelling v praxi

Vstupné: 30€

 

16.8.2024 / 9:00

LUKÁŠ PEŠEK / PRÁCA A ÚLOHA ZVUKOVEJ ZLOŽKY PRI NATÁČANÍ

O workshope: Workshop bude zameraný na funkciu a prácu zvukového majstra, asistenta zvuku a mikrofonistu pri natáčaní audiovizuálneho diela. Počas workshopu sa s vami podelím o svoje skúsenosti z natáčania a pozrieme sa na technológiu používanú v praxi a jej využitie. Po teoretickej časti bude nasledovať praktická časť, kde si budete môcť svoje poznatky otestovať v reáli. Budete si tak môcť otestovať jednotlivé úlohy zvukovej zložky pri natáčaní.

Lektor: Lukáš Pešek – Vyštudoval magisterské štúdium na FMK v Zlíne. Pracuje ako majster zvuku, ale aj ako asistent zvuku na seriáloch a filmoch. Okrem toho má v Filmových ateliéroch v Zlíne zvukové štúdio, kde sa venuje zvukovej postprodukcii filmov a reklám. V poslednej dobe pracoval napríklad na seriáli Sex O’Clock pre TV Nova a seriáli Výnimočná Nikol 2 pre TV Markíza v Bratislave.

Harmonogram:

9:00 – 10:00
• Zoznámenie so zvukovou technikou a rola zvukového štábu na pľaci

10:00 – 10:15
• Pauza

10:15 – 11:00
• Úloha mikrofonistu a techniky snímania zvuku

11:00 – 12:00
• Úloha asistenta zvuku a techniky portovania

12:00 – 12:30
• Obedná pauza

12:30 – 12:45
• Presun na natáčanie

12:45 – 13:00
• Príprava na natáčanie

13:00 – 15:30
• Natáčanie

15:30 – 16:00
• Zbalenie vecí

Vstupné: 40€

 

17-18.8.2024 / 8:00

LUBOŠ MOŘICKÝ / TVRDÉ + MÄKKÉ SVETLO A ICH KOMBINÁCIA I. & II.

O workshope: Workshop tvrdé + mäkké svetlo a ich kombinácia predstavuje postupné, ale komplexné zhrnutie poznatkov potrebných na kreatívne riešenie scény, od tých najjednoduchších techník až po tie zložité, pozostávajúce z kombinovania celého spektra technických a intelektuálnych zručností.

Lektor: Luboš Mořický – Intenzívne sa natáčaniu venuje už 20 rokov, spočiatku ako kameraman, no posledných 10 rokov ako GAFFER. Má za sebou stovky projektov, vyše deväťdesiat hudobných klipov a pravidelne sa v televízii objavujú jeho reklamy. Rád spolupracuje aj s mladými autormi, a preto často podporuje bakalárske a magisterské študentské filmy.
Jeho hlavnou prednosťou je vášeň, s ktorou sa vrhá do náročných výziev, čo sa opiera o jeho predchádzajúce kameramanské skúsenosti.

Vstupné: 40€ / 1 deň & 70€ / 2 dni

 

Viac informácií o workshopoch a registrácii nájdete na: www.barmuseum.eu, realizované s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín.


Reklama