Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Nenápadní hrdinovia pomáhajú v dobrovoľníckom projekte ESŠ

Autor: Nenápadní hrdinovia pomáhajú v dobrovoľníckom projekte ESŠ
Foto: Nenápadní hrdinovia pomáhajú v dobrovoľníckom projekte ESŠ
Uverejnené: 21. október 2015

Študenti Evanjelického gymnázia v Martine Natália Volnová, Ondrej Uličný a Juraj Budai sú riešiteľmi deviateho ročníka projektu Nenápadní hrdinovia v zápase s komunizmom.

Projekt Nenápadní hrdinovia v zápase s komunizmom je najstarším kontinuálne pokračujúcim dobrovoľníckym projektom svojho druhu na území krajín strednej a východnej Európy. Vedie mladých ľudí k objavovaniu nenápadných hrdinov v ich okolí a k zaznamenávaniu príbehov neznámych v duchu výroku: čo sa nenapísalo, to sa nestalo. Účastníci slávnostnej konferencie svoj projekt prezentujú pred rovesníkmi a verejnosťou.

 

 

Vo svojej súťažnej práci priblížili martinskí gymnazisti životný príbeh Vladimír Pavla Čobrdu /1880-1967/ - evanjelického biskupa, ktorý bol jedným zo signatárov Martinskej deklarácie z 30. októbra 1918. So svojou prácou sa študenti evanjelického gymnázia budú uchádzať o účasť v užšom výbere prác na slávnostnej konferencii projektu, ktorá sa uskutoční  15. – 17. novembra 2017 v Košiciach.

 

 

Do projektu Nenápadní hrdinovia sa od jej vzniku v roku 2008 zapojilo už vyše 550 študentov, ktorí spracovali viac ako 220 príbehov ľudí, ktorí svojím životnými postojmi odmietli stotožniť s komunistickým režimom. Práce študentov martinského evanjelického gymnázia dostávajú každoročne od členov odbornej poroty projektu vysoké hodnotenia, vďaka čomu sa martinskí študenti už niekoľkokrát zúčastnili poznávacieho zájazdu do Štrasburgu, ktorý je každoročne odmenou pre víťazný tím projektu.

 

V zmysle motta aktuálneho ročníka projektu “Obetovali to najvzácnejšie“ bolo  súčasťou špeciálneho výstupu projektu zapojenie sa študentov do dobrovoľníckeho projektu školy s názvom It Don´t Matter if You Are Black or White. Náplňou tohto komunitného projektu je terénna animátorská práca učiteľov a žiakov Evanjelickej spojenej školy v komunitnom centre Bambusky, s cieľom vytvárania podnetnejšieho voľnočasového prostredia pre rómske deti zo sociálne znevýhodneného prostredia a hľadanie mostov a priateľstiev medzi majoritným obyvateľstvom a segregovanou skupinou bývajúcou na periférii.

 

 

Mesto Martin sa dlhodobo snaží využiť potenciál komunitného centra čo v najväčšom rozsahu. Preto sme radi, keď sa nájdu dobrovoľníci, ktorí nám pomôžu zážitkovým učením a hrou pozitívne stimulovať najmä deti z tejto lokality,“ zhodnotila vedúca Odboru spoločenských služieb mesta Martin Katarína Tomášová. „Som rád, že po dobrých skúsenostiach so zapojením sa našich študentov do špeciálnych výstupov projektu Nenápadní hrdinovia sa aj tohtoročný tím rozhodol zapojiť sa do terénnej práce s deťmi z Bambusiek a obetovať tak svoj voľný čas pre dobrú vec. Verím, že v ich dobrovoľníckej činnosti budú pokračovať počas celého školského roka aby aj vďaka nim mohli deti z tohto znevýhodného sociálneho prostredia objaviť svoje talenty a zažiť pocit prijatia a rešpektovania.“ dodal Dušan Haško, koordinátor projektu Nenápadní hrdinovia zo strany Evanjelickej spojenej školy.

 


Reklama

príbuzné témy

Reklama