Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Nezvyčajní dobrovoľníci zo zámoria

Autor: Nezvyčajní dobrovoľníci zo zámoria
Foto: Nezvyčajní dobrovoľníci zo zámoria
Uverejnené: 16. jún 2015

Oblek univerzitného profesora či uniformu hasiča vymenili za monterky, kúpili si letenku z USA na Slovensko, a to len preto aby mohli na škole v Martine opravovať okná. Skupina Američanov si mohla zaplatiť dovolenku na Havaji, no oni si namiesto toho kúpili letenku na Slovensko, aby tu prišli pomáhať zveľaďovať školu.

Niektorí sú tu už jedenásty krát a za ten čas pomohli takmer na každej budove, ktorá tu je, dokonca pracovali aj na kostole. Búrali a stavali steny, opravovali parketové podlahy, maľovali a tento rok sa pustili do renovácie okien na biblickej škole. Zámorskí brigádnici sem prídu pracovať v rámci svojho voľného času a za svoje peniaze. Mnohým Slovákom by sa takto stráviť dovolenku asi veľmi nepozdávalo a aj preto je obdivuhodné, keď sa sem vrátia znova a znova.

 

 

Pre 19 ročnú Corrine je to výborný začiatok prázdnin. Jej otca, ktorý slúžil 22 rokov ako profesionálny hasič, teší, že jeho dcéra sa rozhodla tráviť prázdniny aj takto, pretože podľa jeho slov nie je veľa príležitostí tráviť čas so svojou dcérou takýmto spôsobom. Medzi americkými dobrovoľníkmi, ktorý pri oprave okien vyzeral ako ozajstný majster, bol aj vysokoškolský profesor z Univerzity svätého Tomáša v Minnesote. Tam vyučuje strojové inžinierstvo a toto je prakticky jeho súčasť. Je to pre neho príležitosť využiť a predviesť svoje zručnosti.

 

 

„Keď je tu krajšie prostredie, deťom sa tu lepšie funguje a radi sem chodia. A samozrejme to aj vychováva, pretože dieťa má pocit, že je tu až moc pekne na to, aby tu robil neporiadok,“ vyjadril sa Bohdan Hroboň, riaditeľ Centra kresťanského vzdelávania. Američania však nebudú na opravu evanjelickej spojenej školy sami, už cez víkend sa k nim vo svojom voľnom čase pridá aj učiteľský zbor.

 

[widgetkit id="116" name="3577"]

 

Za možnosť uverejniť reportáž ďakujeme TV RAJ


Reklama

príbuzné témy

Reklama