Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Bodkovaný deň má svoj význam aj na Slovensku

Autor: Bodkovaný deň má svoj význam aj na Slovensku
Foto: Bodkovaný deň má svoj význam aj na Slovensku
Uverejnené: 25. august 2020

Pri príležitosti Svetového dňa psoriázy (World Psoriasis Day) sa v piatok 29. októbra 2021 konal celoslovenský happening s presahom do zahraničia. Bodkáčik - združenie pre rodiny, deti a mládež s kožným ochorením SR a Spoločnosť psoriatikov a atopikov SR sa pripojili k "Puntíkovému dňu 2021" a zorganizovali osvetovú kampaň Bodkovaný deň v SR na podporu pacientov so psoriázou.

"Myšlienka Puntíkový deň pochádza od iniciatívy „Sestra v akci“ Gabiky Doležalovej a od psoriatikov SPAE z Čiech, kde sa pod záštitou spolku Revenium takýto deň na podporu pacientov realizoval už vlani. Pacientska organizácia Bodkáčik privítala myšlienku, aby sa Puntíkový – Bodkovaný deň, ktorý organizujú pacientske organizácie pre ľudí s chronickými kožnými ochoreniami preniesol aj do ďalších krajín v Európskej únii. Aktivity podporujú aj IFPA (International Federation of Psoriasis Associations) a EUROPSO (European Federation of Psoriasis Associations).

 

Cieľom je destigmatizácia tohto ochorenia a predovšetkým zoznámenie sa verejnosti s faktom, že psoriáza NIE JE infekčná

 

"Nikto so psoriázou alebo psoriatickou artritídou by nemal zostať so svojimi starosťami sám. Preto podporme pacientov tým, že si dňa 29. októbra na seba vezmeme oblečenie či doplnky s bodkami. Okoliu tak ukážeme, že sú nám známe základné fakty o psoriáze/lupienke". Cieľom je informovať a edukovať verejnosť o tom, že psoriáza nie je infekčné ochorenie, a teda nie je dôvod sa pacientov strániť a akokoľvek ich odmietať. Stále sa však stretávame s prípadmi, kedy nepoučení laici žiadajú napríklad personál reštaurácie či kúpaliska o vykázanie pacienta z prevádzky, pretože sa boja nákazy, obchodník upozorní nedotýkať sa tovaru, kaderník odmietne pacienta ostrihať a mnohé ďalšie dehonestujúce situácie, ktoré narušujú už aj tak krehkú pacientovu psychiku. Psoriáza je pre pacientov veľmi stresujúca a ak sa ešte stretne s nepochopením okolia, nezriedka taký pacient prepadá depresii až apatii. Psoriáza sa potom už netýka iba pacienta, ale celej jeho rodiny a blízkeho okolia,"  vysvetľuje Mária Cetkovská, štatutárka OZ Bodkáčik a hovorkyňa Spoločnosti psoriatikov a atopikov na Slovensku.

 

Do kampane sa zapojil aj "Igráček EFKO", igráčka je možné si objednať v eshope: http://revenium.cz/kategorie-produktu/puntikovy-den/. Výťažok z akcie poputuje na podporu detským pacientom, ktorým sa prispeje na ozdravný pobyt pri mori. Cieľom je prepojiť pacientov s verejnosťou a ukázať, že ani na Slovensku nám nie sú ľudia so psoriázou ľahostajní. Správnou edukáciou verejnosti pomôcť odstrániť sociálne stigmy a mýty, ktoré okolo psoriázy (lupienky) kolujú.

 

"Do Bodkovaného dňa sme chceli, aby sa zapojili okrem zdravotníckych zariadení, firiem a pacientskych organizácií aj školy a škôlky, pretože edukácia detí je v tomto smere veľmi dôležitá. Tu sa deti hravou formou oboznámili so základnými faktami o psoriáze a 29. októbra 2021 podporili pacientov tým, že si obliekli čokoľvek s bodkami, vyrobili bodkovanú koláž, nacvičili tanec, prípadne akoukoľvek ďalšou aktivitou, ktorá pedagógom v tejto súvislosti napadla. Touto cestou chceme poďakovať všetkým, ktorí sa zapojili a pridali k našej kampani. Teší nás, že sa v tento deň zapojili jednotlivci aj kolektívy a podporili nás svojím bodkovaným outfitom," informuje Mária Cetkovská.

 

 „Tí, ktorí sa zapojili a dali nám vedieť, že s nami zdieľajú spolupatričnosť sú: kolektív Dermatovenerologickej kliniky UNM, osobitne Sekcia sestier pracujúcich v dermatológii, kolektív Dermatovenerologickej kliniky v Banskej Bystrici, kúpele Smrdáky, kúpele Smerdžonka, Materská škola na Dukelskej ulici v Považskej Bystrici, kolektív Tiande, ZŠ s MŠ Podhájska a kolektív OZ S Úsmevom. Ostatní, o ktorých nevieme, nám môžu dať vedieť a podeliť sa s nami o svoj bodkovaný outfit zaslaním fotky na email Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript., “ dopĺňa Mária Cetkovská.

 

 Viac info nájdete na: www.bodkacik.sk, FB: Bodkáčik, www.spaa-sr.webnode.sk


Reklama

príbuzné témy

Reklama