Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Záverečný koncert Odkazov bol venovaný osobnosti a umeleckému odkazu Bohuša Šippicha

Autor: Záverečný koncert Odkazov bol venovaný osobnosti a umeleckému odkazu Bohuša Šippicha
Foto: Záverečný koncert Odkazov bol venovaný osobnosti a umeleckému odkazu Bohuša Šippicha
Uverejnené: 05. apríl 2022

Dňa 26. marca sa v Biblickej škole v Martine uskutočnil tretí, záverečný, koncert druhého ročníka projektu Odkazy, ktorého cieľom je upriamiť pozornosť na stopy českej kultúry v meste Martin.

Otvárací koncert sme venovali ilustrátorovi a výtvarníkovi Jaroslavovi Vodrážkovi, druhým koncertom sme si pripomenuli všestrannú osobnosť, výtvarníka, fotografa a filmového režiséra Karola Plicku. Naše záverečné stretnutie bolo venované významnému českému akademickému maliarovi Bohušovi Šippichovi, ktorého tvorba patrí k umeleckej zbierke Slovenského národného múzea v Martine. Jeho osobnosť zúčastneným predstavila etnografka Hana Zelinová z Múzea kultúry Čechov na Slovensku. Program koncertu návštevníkom priblížila Monika Ondrušová.

 

 

V prvej polovici koncertu za sprievodu rakúskeho klaviristu Markusa Urbasa odznel výber z tvorby Antonína Dvořáka, Arnolda Schönberga a Josepha Haydna. Predstavila sa sopranistka Lenka Jombíková, ktorá nielen svojim speváckym, ale i hereckým kumštom zaujala publikum. V druhej polovici koncertu predstavil Markus Urbas dielo tureckého autora Fazila Saya s názvom Black Earth.

 

 

Tenorista Vladimír Šlepec odspieval 3 časti monoopery Revelation of St. John slovenského autora Petra Martinčeka. V bravúrnom podaní Lenky Jombíkovej zazneli árie ,,Je marche sur tous les chemins,, z Julesa Messeneta Manon a ária Olympie Jacquesa Offenbacha z opery Les contes d´Hoffmann. V závere odzneli známe operetné duetty ,,Lippen schweigen,, z opery Die lustige Witwe od Franza Leháta  a ,,Alle Maskiert,, z opery Eine Nacht in Venedig od Johanna Straussa.

 

 

Na záver koncertu poďakovala predsedníčka Združenia turčianskych muzikantov Eva Palovčíková Záthurecká všetkým, ktorí participujú na realizácii projektu.  Vyjadrila radosť zo vzrastajúceho záujmu o klasickú hudbu a poďakovala návštevníkom za veľkú priazeň a ich účasť na jednotlivých koncertoch projektu Odkazy. Hlavným organizátorom projektu je Združenie turčianskych muzikantov. Spoluorganizátormi sú Štúdio Pivnica a Slovenské národné múzeum v Martine - Múzeum kultúry Čechov na Slovensku. Projekt finančne podporil Fond na podporu kultúry národnostných menšín.

 


Reklama

príbuzné témy

Reklama