Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Gynekologická klinika UNM zorganizovala konferenciu pre pôrodné asistentky a sestry v pôrodníctve

Autor: Gynekologická klinika UNM zorganizovala konferenciu pre pôrodné asistentky a sestry v pôrodníctve
Foto: Gynekologická klinika UNM zorganizovala konferenciu pre pôrodné asistentky a sestry v pôrodníctve
Uverejnené: 12. máj 2022

V odborných kruhoch sa čoraz viac diskutuje o poskytovaní zdravotnej starostlivosti autonómnou pôrodnou asistentkou, ktorá je plnohodnotným členom zdravotníckeho tímu.

Táto problematika bola aj nosnou témou prednášok 1. ročníka Martinskej vedeckej konferencie pre sestry a pôrodné asistentky pracujúce v gynekológii a pôrodníctve. Podujatie, ktorého sa zúčastnili hostia zo Slovenska aj zahraničia, organizovala Gynekologicko-pôrodnícka klinka Univerzitnej nemocnice Martin. Konalo sa v dňoch 5.-6. mája.

 

Zákony na Slovensku presne definujú, čo môže pôrodná asistentka vykonávať úplne samostatne. Podľa prednostu kliniky doc. MUDr. Kamila Biringera, PhD. je funkcia pôrodnej asistentky nezastupiteľná a mala by byť partnerom nie len vo vzťahu k rodičke, ale aj voči lekárovi. „Myslím si, že v priebehu nasledujúcich rokov bude jej dôležitosť narastať. Je na to tlak od spoločnosti, aj od samotného zdravotného systému, pretože nastáva určitá deľba práce aj zodpovednosti medzi lekárom a pôrodnou asistentkou,“ povedal na konferencii doc. Biringer a zároveň ocenil iniciatívu zorganizovať odborný kongres pre pôrodné asistentky a sestry v pôrodníctve.

 

 

Kedysi sa o ženy starali babice, neskôr ženské sestry, v súčasnosti sú to pôrodné asistentky, ktoré by mali byť najbližším partnerom ženy v tehotenstve, počas pôrodu, ale tak isto aj po ňom,“ uviedla PhDr. Zuzana Nepelová, organizátorka podujatia a vedúca pôrodná asistentka Gynekologicko-pôrodníckej kliniky UNM. Podľa jej slov je potrebné neustále poukazovať na dôležitosť profesie pôrodných asistentiek. „Pretože pôrod je prirodzený proces, do ktorého sa značne medicínsky zasahuje. Tým, že pôrodná asistentka ženu sprevádza, je tou osobou, ktorá je rodičke nápomocná, rešpektuje jej vôľu a je pre ňu oporou.

 

V Univerzitnej nemocnici Martin pracuje 35 pôrodných asistentiek, toto číslo je podľa PhDr. Zuzany Nepelovej veľmi nízke. Ku každej žene by potrebovali minimálne dve. „Preto je dôležité motivovať mladé absolventky škôl, aby prišli do praxe. Iba tak dokážeme rodičkám poskytnúť intenzívnu starostlivosť pôrodných asistentiek,“ dodala Zuzana Nepelová s tým, že ženy by mali mať možnosť vyžiadať si starostlivosť komunitnou pôrodnou asistentkou, ktorá by sa o ne starala počas tehotenstva alebo aj v popôrodnom období, kedy môže byť pre rodinu veľmi nápomocná.

 

 

5. máj bol vyhlásený za Medzinárodný deň pôrodných asistentiek pod záštitou Medzinárodnej konfederácie pôrodných asistentiek. Venovaný je ženám, pre ktoré sa povolanie pôrodnej asistentky stalo výzvou. Cieľom tohto dňa je osláviť a zvýšiť povedomie o význame práce pôrodných asistentiek a zdôrazniť práva žien a ich prístup k pôrodníckej starostlivosti pred, počas pôrodu a po ňom.


Reklama

príbuzné témy

Reklama