Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Dielo mesiaca v Turčianskej galérii: Jaroslav Vodrážka, Kristus

Autor: Dielo mesiaca v Turčianskej galérii: Jaroslav Vodrážka, Kristus
Foto: Dielo mesiaca v Turčianskej galérii: Jaroslav Vodrážka, Kristus
Uverejnené: 20. júl 2018

Jaroslav Vodrážka (29. november 1894, Karlín – 9. máj 1984, Praha) bol významný český ilustrátor, grafik a maliar. Študoval v Prahe na Umeleckopriemyselnej škole (1913 – 1918) a na Akadémii výtvarných umení (1919 – 1921) u Maxa Švabinského.

V rokoch 1923 až 1939 pôsobil v Martine ako pedagóg na gymnáziu. V spolupráci s Maticou slovenskou ilustroval knihy a detské časopisy. Podieľal sa aj na založení najstaršieho detského časopisu – Slniečko, v ktorom autorsky uviedol dnes už ikonickú postavičku Smelého Zajka. Po druhej svetovej vojne intenzívne spolupracoval so slovenskými vydavateľstvami, pre ktoré ilustroval 30 kníh. V roku 1977 vyšla kniha jeho spomienok s názvom Bolo nebolo.

 

Dielo mesiaca vybral Peter Trmos, člen občianskeho združenia Parta - kultúrna platforma, ktorej členovia sa cez svoje plány a nápady snažia o vytvorenie kultúrnej identity mesta. Peter Trmos sa venuje grafickému dizajnu, printovým prácam a webdizajnu v nezávislých projektoch. Má rád voľnú grafickú tvorbu a plagáty, street art a veľké nástenné maľby. Organizuje vzdelávacie aktivity, workshopy k problematike pouličného umenia. Spolupracuje s inými otvorenými kultúrnymi platformami. Bol súčasťou niekoľkých výstav umenia a plagátov a mnohých streetartových happeningov. Svojimi prácami obohatil aj výstavu prezentovanú v Turčianskej galérii pod názvom Vytvorené v Turci.


Reklama

príbuzné témy

Reklama