Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Martinčania pocestujú na majstrovstvá sveta

Autor: PaedDr. Ivona Smiešková, PhD.
Foto: archív autorky článku
Uverejnené: 12. marec 2024

V sobotu 9. marca 2024 sa martinskému Kockovňa Teamu podaril obrovský úspech – v Bratislave si vybojovali druhé miesto v národného finále SR First Lego League (FLL) v kategórii Challenge a postúpili na svetový šampionát do amerického Texasu.

Úlohou viacčlenného tímu je skonštruovať robota s využitím stavebníc LEGO® Education, ktorý plní určené zadania v robotickej hre a zbiera za to body. Deti si rozvíjajú programátorské a konštrukčné zručnosti, vedomosti a zlepšujú svoju angličtinu. Navrhujú tiež inovatívne riešenie skutočného problému súvisiaceho s témou, ktorá je vždy vopred určená, takže pracujú na výskume dlhšiu dobu.

Zadaním tejto sezóny bolo „majstrovské dielo“ (masterpiece). Veda, technológia, inžinierstvo, umenie a matematika (STEAM) nás teda mali inšpirovať k novým nápadom, vedomostiam a kreativite. K danej téme sme mali vytvoriť inovačný projekt, a tak sme vytvorili jedinečné dielo, ktoré sme nazvali Martinské magické koloseum (MARTIN´s magic colosseum). Prepojili sme oblasti STEM, umenie, históriu, nové vedomosti z exkurzií, naše predošlé skúsenosti a vytvorili 360 stupňový obraz mesta Martin. Doplnili sme k nemu vedomostný kvíz, naprogramovali ovládač a zakomponovali virtuálnu realitu,“ vysvetlila Ivona Smiešková, jedna z trénerov Kockovňa Teamu a lektorka kurzov Lego robotika s angličtinou v Martine.

Spoločne s manželom Milanom Smieškom – odborníkom a nadšencom pre programovanie a robotiku viedli v tejto sezóne 10 členný tím. Kockovňa je STEAME vzdelávacie centrum v oblasti rozvoja digitálnych kompetencií pre deti a mládež so sídlom v mestskej časti Martin - Priekopa.

Kockovňa Team sa do národného finále dostal z 2. miesta spomedzi 14 tímov Žilinského kraja

Národné finále SR je najväčšia robotická súťaž pre žiakov základných a stredných škôl vo veku od 9 do 16 rokov. Kockovňa Team sa ho zúčastnil aj minulý rok, kedy sa skončili na 7. mieste. „Deti od septembra minulého roka intenzívne pracovali, stretávali sme sa aj cez víkendy – dostať sa na svetový šampionát bola pre nás obrovská motivácia. Sme veľmi hrdí na svoj výkon a pevne veríme, že spomedzi vyše 200 prihlásených tímov skutočne z celého sveta dosiahneme výsledok, na ktorý budeme hrdí.“ dopĺňa I. Smiešková.

Okrem súťaže však získali aj omnoho viac – nové vedomosti a zručnosti, ktoré v budúcnosti istotne využijú

Každý v tíme má pozíciu, ktorá mu je blízka - niekto rozvinul svoje programátorské schopnosti, iný konštrukčné, ďalší zas projekt prezentoval a komunikoval s porotcami a všetci spolu sa naučili tímovej práci. Okrem registračných poplatkov bolo potrebné kúpiť lego komponenty a pomôcky, aby sme projekt dostali naozaj na úroveň, ktorá maximalizuje možnosť postúpiť. A to sa nám podarilo! Patria totiž do vyššej technickej i finančnej úrovne ako tie, ktoré bežne dostať v obchodoch,“ zdôrazňuje I. Smiešková, bývalá učiteľka informatiky, ktorá takto doslova a do písmena napĺňa Komenského motto: škola hrou.

Hoci dánske farebné plastové kocky sú celosvetovým fenoménom a pozná ich snáď každý, nie každý vie, že v mnohých krajinách sú už desiatky rokov oficiálnou vyučovacou pomôckou na školách. Samozrejme, nie tie, ktoré bežne dostaneme v hračkárstve. "Účasť tímu na šampionáte v Texasu je podmienená zaplatením registračného poplatku vo výške takmer 2 000 dolárov a  financovaním cesty, čo je zhruba 2 000 eur na osobu. Žiaľ, zatiaľ je všetko v plnej réžii rodičov a aj touto cestou by sme sa chceli obrátiť na všetky inštitúcie a podnikateľské subjekty, ktoré by nám vedeli pomôcť s financovaním účasti na tomto najprestížnejšom celosvetovom FIRST® Championship - FIRST® LEGO® League World Festivale. Deti budú reprezentovať nielen Slovensko ale celý región a mesto. Preto ak by niekto chcel prispieť, uvítame akúkoľvek sumu: SK78 8330 0000 0023 0206 0016, Fio banka," doplnila I. Smiešková. 

Dánske farebné kocky práve 28. januára oslavujú svoj medzinárodný deň a tohto roku oslávili 66. narodeniny. Presne 28. januára 1958 totiž bratia Godtfred Kirk a Karl Georg Christiansenovci spolu s Axelom Thomsonom požiadali o patent na svoj LEGO stavebnicový systém.

Viac na www.kockovna.sk


Reklama

POPULAIR

Predpoveď

Meteoradar

INSTAGRAM

príbuzné témy

Reklama