Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Svetový deň bez tabaku – nikotínová pasca

Autor: UN Martin
Foto: RÚVZ
Uverejnené: 31. máj 2023

Celosvetovo fajčí 1,3 miliardy ľudí. Na Slovensku fajčí 24 % dospelej populácie a až 29 % tínedžerov. Až 70 percent fajčiarov by s týmto zlozvykom chcelo prestať, závislosť na nikotíne je však veľmi silná. Univerzitná nemocnica Martin ponúka fajčiarom pomoc, liečbe závislosti na tabaku sa venuje pneumologická ambulancia Kliniky pneumológie a ftizeológie.

Na následky fajčenia zomiera každý rok 6 miliónov ľudí. „Problémom sú hlavne klasické cigarety, ale v poslednej dobe pribudli na trhu iné nikotínové a podobné produkty, ktoré uľahčujú ľuďom cestu k tejto silnej závislosti,“ upozorňuje pri príležitosti Svetového dňa bez tabaku pľúcna lekárka martinskej nemocnice MUDr. Stanislava Potrepčiaková.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vyhlásila 31. máj za Svetový deň bez tabaku. „Je to deň, kedy by sa malo upozorniť na následky fajčenia cigariet a užívania tabakových, nikotínových a podobných výrobkov. Druhotným zámerom podujatia je informovať verejnosť o dostupnej liečbe,“ informovala lekárka pľúcnej kliniky UNM, ktorá sa liečbe závislosti na tabaku dlhodobo venuje.

„Až 70 % fajčiarov by chcelo prestať, ale nikotín je vysoko návyková látka, je to jedna z najsilnejších závislostí, ktorá je hlavnou príčinou, prečo ľudia fajčia a nedokážu prestať. V mozgu spôsobuje rôzne chemické reakcie, ktoré sú väčšinou príjemné a tak sa dostávajú do lákavej pasce. Liečba závislosti je preto veľmi ťažká a dlhá a iba 3 % fajčiarov dokážu prestať bez odbornej pomoci. Závislosť na fajčení má dve zložky, fyzickú a psychickú. Kým prvá sa spája s nikotínom a jeho účinkami, druhá s rôznymi príležitosťami, pri ktorých si ľudia zvyknú cigaretu zapáliť. Či už je to pitie kávy alebo posedenie s priateľmi. Práve psychická závislosť je niekedy horšia a ťažšie riešiteľná, ako tá fyzická,“ vysvetlila pneumologička.

Fajčenie veľmi negatívnym spôsobom ovplyvňuje celé ľudské telo a polovica fajčiarov umiera predčasne. „Fajčenie má negatívne dopady najmä na pľúca, srdce a cievy. Okrem toho spôsobuje aj všetky onkologické ochorenia. Tabakový dym je smrtiaca zmes asi 7-tisíc chemických látok a niekoľko desiatok karcinogénov. Bezpečná dávka tohto dymu neexistuje,“ uviedla MUDr. Potrepčiaková s tým, že najvnímavejšou a najzraniteľnejšou skupinou sú deti a mladiství. Marketing tabakových firiem je preto posledné roky zameraný práve na nich.

Je desivé, akým spôsobom pribúdajú na trhu nové nikotínové a tabakové produkty, ktoré majú lákavý dizajn, rôzne príchute a vône a sú cielené práve na deti a mladých. Presnejšie povedané- tieto firmy si cielene vychovávajú ďalšie generácie fajčiarov a závislých na nikotíne. Mladých ľudí sa snažia osloviť cez iné formy fajčenia, ako sú elektronické cigarety alebo výrobky so zahrievaným tabakom, či cez nikotínové vrecúška, ktoré lákajú svojím dizajnom, nesmrdia a pôsobia tak dojmom, že sú neškodné, opak je však pravdou. Vzniká tu extrémne vysoká závislosť. Tu by sme mali biť na poplach, lebo deti sa k týmto výrobkom dostanú pomerne ľahko,“ skonštatovala MUDr. Stanislava Potrepčiaková.

Súčasná medicína dokáže fajčiarom pomôcť. Liečba závislosti na tabaku musí riešiť tak psychickú ako aj fyzickú závislosť. „Existuje niekoľko možností. Okrem liekov je dostupná aj nefarmakologická liečba, najčastejšie je to náhradná nikotínová terapia. Základným predpokladom úspechu je však rozhodnutie prestať,“ informovala pľúcna lekárka. Liečba závislosti na tabaku je dostupná aj v Univerzitnej nemocnici Martin. Pacienti sa môžu informovať alebo objednať priamo v pneumologickej ambulancii na pľúcnej klinike v pavilóne číslo 5.


Reklama

POPULAIR

Predpoveď

Meteoradar

INSTAGRAM

Reklama