Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Rekonštrukcia transformovne prinesie Martinu stabilnejšiu dodávku elektriny a možnosť pripájať nových odberateľov aj výrobcov

Autor: Stredoslovenská distribučná
Foto: METRO
Uverejnené: 11. september 2024

Rozsiahla modernizácia štyridsaťročnej rozvodne bude stáť energetikov takmer desať miliónov eur. Obyvateľov nečakajú žiadne plánované obmedzenia ani napriek tomu, že všetko prebieha za jej plnej prevádzky.

MARTIN. Transformovňa Košúty v meste Martin, ktorá sa nachádza v blízkosti rovnomenného sídliska, prechádza rozsiahlou rekonštrukciou. Ide o jednu z troch transformovní veľmi vysokého napätia (110 kV) na vysoké napätie (22 kV) v meste. Vybudovali ju v prvej polovici osemdesiatych rokov minulého storočia.

Stredoslovenská distribučná (SSD) investuje do tohto strategického komplexu takmer desať miliónov eur. Výsledkom bude nielen spoľahlivá a bezpečná distribúcia elektrickej energie na ďalšie desaťročia, ale aj navýšenie prenášaného výkonu.

V praxi to bude znamenať, že z distribučnej siete bude možné odoberať väčší objem elektriny. Vďaka tomu sa budú môcť pripájať nové odbery, či už pôjde o priemysel, novú nemocnicu, domácnosti alebo nabíjacie stanice pre elektromobily. Rovnako sa uvoľní kapacita aj pre pripájanie obnoviteľných zdrojov elektriny,“ špecifikoval prínosy modernizácie Vladimír Svetlošák, manažér kľúčových projektov zo Stredoslovenskej distribučnej.

Energetikom pomáha s realizáciou projektu aj niekoľko špecializovaných externých firiem. Práce sú totiž rôznorodé a vyžadujú si odborný prístup nielen pri výmene transformátora a iných  elektroenergetických technológií, ale napríklad aj pri búracích, stavebných alebo terénnych prácach. Odborníci v SSD všetko naplánovali tak, aby bola transformovňa počas rekonštrukcie v nepretržitej prevádzke, a aby odberatelia elektriny nepocítili žiadne obmedzenia. Vyžaduje si to mimoriadne náročnú koordináciu pracovných, technických, technologických a v neposlednom rade bezpečnostných postupov.

Náročnosť tejto rekonštrukcie významne ovplyvňuje aj nestabilné a rozmočené podložie. Pre lepšiu stabilitu transformovne sme museli do zeme navŕtať pilóty, zhutniť terén a všetko zaizolovať proti spodnej vode,“ vysvetlil Svetlošák.

Súčasťou modernizácie je príprava a vybudovanie priestoru pre ďalšie energetické pole na úrovni 110 kV. V budúcnosti doň môžu energetici v prípade potreby nainštalovať ďalší transformátor veľmi vysokého napätia na vysoké napätie a zaústiť doň ďalšie vedenie. Ak pôjde všetko podľa plánu, energetici zo SSD ukončia rekonštrukciu najneskôr v septembri budúceho roka.


Reklama

POPULAIR

Predpoveď

Reklama

Meteoradar

INSTAGRAM

príbuzné témy

Reklama