Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Literárne múzeum: Slniečko v múzeu

09.11. 2023 - 31.5.2024

Literárne múzeum: Slniečko v múzeu alebo ako dosiahnuť na slniečko - je názov interaktívnej výstavy pre deti i dospelých, ktorá čaká na svojich návštevníkov od 10. novembra 2023 v Literárnom múzeu SNK. Slniečko je totiž náš najznámejší detský časopis a možno neuveríte, ale prvé číslo vyšlo v septembri 1927, teda takmer pred 100 rokmi.

Nepretržite vychádzalo až do júna 1950, kedy ho tzv. „strážcovia kultúry“ prinútili zájsť. Za mrakmi bolo skryté až do roku 1969 a našťastie, odvtedy už nezapadlo!

Časopis prechádzal  počas svojich úctyhodných rokov rôznymi premenami, ale od samého začiatku sa profiloval ako vyberaný umelecký časopis určený detskému čitateľovi. Spočiatku akcentoval kresťansko-etický rozmer, ku ktorému postupne pribúdali  texty ovplyvnené národno - sociálnymi náladami v spoločnosti a venoval pozornosť i výchove a vzdelávaniu detí. Postupne začal plniť svoje stránky umeleckými textami s obrázkami, ktoré ich sprevádzali. Zdôrazňoval pritom literárnu i publicistickú tvorbu súbežne s jej ilustrátorskou zložkou. K ľudovým rozprávkam a povestiam postupne pribúdali v časopise ukážky zo slovenskej pôvodnej tvorby i prekladovej literatúry. Prvým redaktorom časopisu sa stal jeho zakladateľ Rudolf Klačko, ale druhý ročník Slniečka už zredigovali spolu s Jozefom Cígerom Hronským, ktorý redakčnú tvorbu časopisu prevzal už v r. 1928 a pokračoval v nej nepretržite až do r. 1941.

Do roku 1939 ho vydávala Matica slovenská v spolupráci s Československým Červeným krížom. Neskôr vychádzalo výlučne pod „ochrannými krídlami“  Matice slovenskej v Martine. Dnes Slniečko vydáva Slovenské literárne centrum v Bratislave. 

Možno sa teda pýtate, čo časopis Slniečko hľadá v Literárnom múzeu? Jednak do neho vďaka svojej zaujímavej a bohatej histórii patrí a okrem toho, všetko užitočné a zároveň ušľachtilé alebo krásne, čo píše svoj príbeh, sa skôr či neskôr stáva predmetom múzejného skúmania. A viete, my múzejníci sme v podstate zvedaví ľudia. Preto zbierame, poznávame a vystavujeme všetko, čo náš predmet skúmania charakterizuje. Veď ako inak by sme sa o sebe dozvedeli, keby sme svoju minulosť neskúmali? Najmä vtedy, keď časopis dokáže prežiť  96 rokov.

Budete sa veru diviť, keď na výstave uvidíte, koľko zaujímavých múzejných predmetov nás (skôr i neskôr narodených) s týmto časopisom spája. Našli sme ich v našom zbierkovom fonde! Skrývali sa napríklad pod menami ilustrátorov časopisu (Jaroslav Vodrážka, Karol Ondreička či Emil Makovický). Našli sme však aj  portréty literárnych osobnosti, ktoré pred vyše 90 rokmi založili Slniečko, ba aj ich osobné predmety, ktoré so Slniečkom súvisia. Napríklad plniace pero, ktorým Mária Rázusová – Martáková  písala do časopisu rozprávkové príbehy či  obľúbené hodinky Jozefa Cígera Hronského , ktoré mu odmeriavali denný čas na písanie a na oddych.

Budete prekvapení, čo všetko sme pre vás vytiahli z depozitu na svetlo sveta!

Tešíme sa na stretnutie s Vami!


Reklama

Reklama

POPULAIR

Predpoveď

Meteoradar

INSTAGRAM