Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Festival neprofesionálneho divadla Scénická žatva 2024

Autor: NOCKA
Foto: NOCKA
Uverejnené: 11. júl 2024

V Bratislave 9. júla 2024 – Na Scénickej žatve uvidíte to najlepšie divadlo od nás, ale aj zo zahraničia.

Už 102 rokov súťažia slovenskí ochotníci každoročne o miesto na vrcholnej prehliadke neprofesionálneho divadla. Aj tento rok sa najlepší z najlepších stretnú v posledný augustový víkend – medzi 28. a 31. augustom. Scénická žatva v Martine opäť privíta víťazné inscenácie z postupových divadelných súťaží, ktoré vyhlasuje Národné osvetové centrum.

Už teraz poznáme prvého postupujúceho zo súťaže divadla mladých FEDIM. Slová porotkyne Zuzany Galkovej sľubujú divadelný zážitok so silnou generačnou výpoveďou: „Inscenácia Jarné prebudenie predstavuje silnú generačnú výpoveď, ktorá pripomína, že vzdelávací systém a spoločnosť reprezentovaná rodičovskými či pedagogickými autoritami sa od vydania hry v roku 1891 v zásadných veciach až tak veľmi nezmenili."

Okrem súťažného programu si tento rok budeme môcť pozrieť hosťujúce inscenácie z viacerých krajín Európy, ktorých spoločnou témou sú zmeny a ich vplyv na ľudské osudy. Litovské divadlo ARLEKINAS ponúkne divákom svoje spracovanie slávnej divadelnej hry Hamlet. Príbeh dánskeho princa je ponorom nielen do duše mladého človeka, ktorého zasiahla smrť vlastného otca, ale aj do krajiny, v ktorej sa práve mení vládca.

Z českého Kladna pricestuje Divadlo V.A.D. s inscenáciou Nikoločava. Ich výprava na západnú Ukrajinu za Nikolom Šuhajom a do jeho dedinky Koločava, ktorá kedysi patrila Československu a práve teraz patrí Ukrajine, otvára otázku zmien a ich vplyvov na každodenný život ľudí.

Program najstaršieho stredoeurópskeho festivalu amatérskeho divadla pripravuje Národné osvetové centrum v spolupráci s mestom Martin a Turčianskym kultúrnym strediskom. „Scénická žatva bude tento rok festivalom plným divadla, hudby, filmov, tvorivých dielní a radosti z tvorivosti,“ vysvetľuje programový riaditeľ festivalu Matej Moško.

Festival Scénická žatva je vrcholnou prehliadkou ochotníckeho divadla, na ktorej sa predstavia víťazné ochotnícke divadelné súbory a recitátori z postupových súťaží Belopotockého Mikuláš, Zlatá priadka, FEDIM či Hviezdoslavov Kubín. Festival organizuje Národné osvetové centrum, štátna príspevková organizácia Ministerstva kultúry SR, ktorá podporuje rozvoj kultúrnych, osvetových a umeleckých aktivít v miestnych a regionálnych podmienkach.

Program a ďalšie informácie o festivale postupne nájdete na webovej stránke www.scenickazatva.eu a na sociálnych sieťach festivalu.


Reklama

POPULAIR

Predpoveď

Reklama

Meteoradar

INSTAGRAM

príbuzné témy

Reklama