Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Martin drží s kultúrou! Protest na popdoru kultúrneho štrajku

Autor: Kultúrna platforma Parta
Foto: Kultúrna platforma Parta
Uverejnené: 18. september 2024

Alarmujúca situácia v kultúre nás núti konať. Kultúra teraz potrebuje aj váš hlas! Zvolávame protesty po celom Slovensku, aby sme podporili Kultúrny štrajk masovou solidárnou akciou.

Po riešení bezpečnostných a logistických požiadaviek súvisiacich s prebiehajúcim martinským jarmokom sme boli nútení protest zorganizovať v Martine, vo štvrtok, 19. 9. o 19:00 na Memorandovom námestí.

Kultúra na Slovensku má za sebou leto plné deštrukcie. Ministerstvo kultúry SR pokračuje v personálnych čistkách, blokuje obnovu pamiatok, útočí na ľudí v kultúre, dramaticky znižuje inštitúciám rozpočty, prepúšťa zamestnanectvo a ruší expertné sekcie. Tisícky ľudí v stovkách kultúrnych organizácií po celom Slovensku sú v štrajkovej pohotovosti.

Žiadame zabezpečenie odborného a kompetentného riadenia rezortu kultúry a bezodkladné zastavenie deštruktívnych zmien v tomto rezorte. Pridajte sa k nám! Na proteste prednesieme naše požiadavky a spojíme sa v geste podaných rúk. Kultúra patrí nám všetkým. Nenechajme si ju vziať!

Protesty budú v týchto mestách

Bratislava, Námestie SNP, 18:00

Košice, Dolná Brána, 18:00

Nitra, Pešia zóna (Štefánikova trieda 4/7), 17:00

Žilina, Nová synagóga, 16:00

Banská Bystrica, Námestie SNP, 17:00

Rimavská Sobota, Hlavné námestie, 18:00

Spišská Nová Ves, Radničné námestie, 18:00

Lučenec, Námestie republiky, 18:00

Trnava, Balkón Divadla Jána Pálárika, 18:00

Rožňava, Námestie baníkov, 18:00

Partizánske, Fabrika umenia, 18:00

Martin, Memorandove námestie, 19:00

Ďalšie mesta sa postupne pridávajú!

​​Prečo protestujeme na podporu Kultúrnemu štrajku?

  • Ministerstvo kultúry SR blokuje financie na obnovu slovenských pamiatok, vrátane hradov a zámkov.
  • Kroky ministerstva spôsobili paralýzu a prepustenie celého zamestnanectva Kunsthalle, jedného z najvýznamnejších priestorov súčasného umenia.
  • Úprava zákona o Audiovizuálnom fonde umožnila rade rozhodovať o prideľovaní dotácií neverejne a taktiež neverejne rokovať kedykoľvek, keď sa tak rozhodne.
  • Novelizáciou zákona FPU ministerstvo presunulo rozhodovanie o podpore umeleckých projektov z rúk 300 odborníkov do rúk 8 svojich priamych nominantov. Medzi nimi je napr. sochár, ktorý verí, že svet ovládajú satanisti. Nahradili ním poprednú odborníčku na folklór Alžbetu Lukáčovú.
  • Nový zákon o STVR bol presadený len za cieľom odvolať riaditeľa Luboša Machaja. Nová STVR dodnes nemá nové logo, novú vizuálnu komunikáciu, nové webstránky, ani nové emailové adresy pre zamestnanectvo.
  • Tento rok Slovensko po 30 rokoch nebude súčasťou Dní európskeho kultúrneho dedičstva, ktoré prezentujú naše pamiatky, ale aj ľudové remeslá a zvyky. Machala so Šimkovičovou ignorovali snahy o komunikáciu a nedodali financie.
  • Riaditeľku BIBIANY nahradila Šimkovičová svojou susedou Petrou Flach bez akýchkoľvek relevantných skúseností.

Riaditeľkou BIBIANY sa po výberovom konaní stala poverená riaditeľka Petra Flach. Výberové konanie prebehlo bez verejného vypočutia a za zatvorenými dverami. Ministerstvo kultúry informovalo len o tom, že členstvo komisie určila priamo ministerka kultúry. Zápisnicu z výberového konania na riaditeľku BIBIANY ministerstvo Otvorenej Kultúre! neposkytlo napriek infožiadosti.

  • Riaditeľku SNG nahradila Šimkovičová lektorom tzv. univerzálneho liečiteľstva Tao Antonom Bittnerom, taktiež bez akýchkoľvek relevantných skúseností s vedením kultúrnej inštitúcie.
  • MK SR ľudí z kultúrneho sektora nezastupuje, namiesto toho na nich účelovo útočí, osočuje ich a robí z nich verejné terče.
  • Vedenie MK SR nemá dôveru verejnosti - každú z dvoch výziev na odstúpenie Martiny Šimkovičovej podpísalo takmer 200 tisíc ľudí.
  • Vedenie MK SR nekomunikuje s kultúrnou obcou a obchádza štandardné legislatívne procesy tak, aby kultúrna obec nemohla podávať pripomienky.
  • Rezortné organizácie rok po nástupe novej vlády nemajú predstavu o stratégii, koncepcii a prioritách ministerstva.
  • Organizátorstvo Kultúrneho štrajku má informácie o neúnosnom zhoršovaní sa pracovných podmienok na pracoviskách od viacerých rezortných inštitúcií, vrátane ministerstva samotného.

Podrobnosti nájdete aj na https://kulturnystrajk.sk/#destrukcia-kultury

Celoslovenský protest organizuje nestranícka občianska platforma Otvorená Kultúra!, ktorá háji inštitúcie a ľudí z kultúrnej obce. Protest je podpornou aktivitou iniciatívy Kultúrny štrajk.

Podporte aktivity platformy OTVORENÁ KULTÚRA cez donio: https://donio.sk/zachranme-kulturu-na-slovensku/

Prečítajte si požiadavky Kultúrneho štrajku: Kultúrny štrajk! https://kulturnystrajk.sk/

Prečítajte si požiadavky protestu Otvorenej Kultúry!: https://platformaok.sk/protest/


Reklama

POPULAIR

Predpoveď

Reklama

Meteoradar

INSTAGRAM

príbuzné témy

Reklama