Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Jedinečné interaktívne centrum bezpečnosti v Kia Slovakia

Autor: Kia Slovakia
Foto: METRO
Uverejnené: 26. apríl 2024

Automobilka aktuálne dosahuje v bezpečnosti pri práci historicky najlepšie výsledky, v tom jej pomáha aj špičkové tréningové centrom BOZP. Najnovšie technológie a zariadenia umožňujú zamestnancom, študentom a dodávateľom vyskúšať si na vlastnej koži nebezpečné situácie ale aj význam použitia ochranných pracovných pomôcok v praxi, na 15 rôznych stanovištiach.

(Teplička nad Váhom) 26. apríl 2024 – Bezpečnosť a zdravie zamestnancov je pre Kia Slovakia prioritou, preto kontinuálne investuje do nových technológií a programov, ktoré vytvárajú pre zamestnancov bezpečné a zdravé pracovné prostredie. V tréningovom BOZP centre je možné simulovať napríklad pád z výšky, zasiahnutie elektrickým prúdom, vyslobodenie zo stiesnených priestorov, expozíciu hluku a používanie ochranných pracovných pomôcok v rôznych pracovných prostrediach.

Vybudovanie tréningového centra si vyžiadalo investíciu takmer pol milióna eur, z toho približne polovica bola použitá na nákup strojov a zariadení, zostávajúca časť investície bola použitá na úpravu priestorov a logistické zabezpečenie projektu.

Sme presvedčení, že vzdelávanie a komunikácia sú kľúčom k prevencii úrazov na pracovisku. Naše tréningové centrum BOZP nám umožňuje poskytovať špičkové školenia v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia širokému spektru ľudí. Veríme, že tak prispejeme k zlepšeniu bezpečnosti práce nielen v Kia Slovakia, ale aj v regióne. V Kia Slovakia veríme, že každý si zaslúži pracovať v bezpečnom a zdravom prostredí,“ povedal Tomáš Potoček, hovorca spoločnosti Kia Slovakia.

Výrobný závod Kia Slovakia dosiahol v roku 2023 veľmi pozitívne výsledky v oblasti bezpečnosti práce. Zaznamenali len 27 drobných a 2 registrované úrazy. Tento úspech možno pripísať neúnavnému úsiliu a budovaniu silnej kultúry bezpečnosti práce. Už v roku 2014 získala Kia Slovakia ako prvá automobilka na Slovensku osvedčenie Národného inšpektorátu práce s názvom Bezpečný podnik.

Spoločnosť v rámci päťročnej periódy certifikát obhájila aj v roku 2019 a tento rok sa o jeho zisk uchádza opäť. Osvedčenie „Bezpečný podnik“ je pre firmy potvrdením, že bezpečnosť a ochrana zdravia je rovnako dôležitá, ako ekonomické zdravie podnikov.

Pri prevencii pred úrazmi kladie Kia Slovakia veľmi silný dôraz na spoluprácu so samotnými zamestnancami. Je zabezpečená aj prostredníctvom internej mobilnej aplikácie, ktorú využíva vyše 95 % zamestnancov. Prostredníctvom nej môžu zamestnanci nahlásiť podnet priamo z miesta vo výrobnom závode, kde vnímajú akékoľvek hroziace riziko. Budovanie bezpečnej kultúry sa realizuje aj prostredníctvom hodnotenia zamestnancov, keď si zamestnanci môžu zlepšiť svoje hodnotenie upozorňovaním na potencionálne riziká a iné nebezpečné situácie.

V začiatkoch výroby v roku 2007 Kia Slovakia zaznamenávala približne 500 drobných úrazov ročne. Vďaka efektívnym opatreniam v oblasti bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci sa tento počet postupne redukoval a v roku 2023 ich bolo len 27. Podobný trend je možné pozorovať aj pri úrazoch s práceneschopnosťou. V roku 2007 bolo zaznamenaných 47 takýchto úrazov a postupne sa ich počet znížil na aktuálne 0 až 2 ročne.

Pri príležitosti Svetového dňa bezpečnosti pri práci, ktorý si každoročne pripomíname 28. apríla, pozvala Kia Slovakia predstaviteľov médií ako aj Inšpektorátu práce s cieľom prezentovať spôsoby, ktorými buduje silnú kultúru bezpečnosti práce.


Reklama

POPULAIR

Predpoveď

Meteoradar

INSTAGRAM

príbuzné témy

Reklama