Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Systémom Da Vinci sme odoperovali už 100 pacientov

Autor: UN Martin
Foto: UN Martin
Uverejnené: 28. september 2023

Za päť mesiacov sa podarilo lekárom Univerzitnej nemocnice Martin vykonať už 100 výkonov na robotickom systéme da Vinci.

UNM spustila operácie na najnovšej, štvrtej generácii robotického systému Da Vinci X, koncom apríla. Dosiahnutie jubilejnej operácie v tak krátkom čase prevýšil očakávania. Stým výkonom bola urologická operácia – radikálna prostatektómia, do ktorej boli okrem urológov zapojení aj chirurgovia a gynekológovia.

O operácie robotickým systémom je zo strany pacientov obrovský záujem. Na da Vinci X v UNM aktuálne najčastejšie operujú gynekológovia, ktorí majú zapojené až dva operačné tímy. Chirurgovia a urológovia zatiaľ pracujú s jedným tímom. Aj v týchto špecializáciách sa však pripravuje navýšenie. UNM plánuje do Centra robotickej chirurgie zapojiť aj Kliniku hrudníkovej chirurgie a ORL.

Systém da Vinci prináša viacero benefitov

Výhodou pre pacientov je lepšia rekonvalescencia po zákroku, s čím súvisí aj kratšia doba hospitalizácie, pacient má pri takejto forme operácie menšie krvné straty, menšie bolesti po zákroku a zároveň hrozí nižšie riziko reoperácie. Operačný systém má viacero benefitov aj pre samotného operatéra. Najnovšia generácia da Vinci X, ktorú UNM využíva, má pridaných viac nástrojov, funkcii aj digitálnu podporu. Umožňuje 3D videnie s vysokým rozlíšením, až 10-násobné priblíženie obrazu a robotickú a počítačovú asistenciu, ktorá dokáže filtrovať nežiaduce trasenie rúk. Operatéri pri práci s robotickým systémom využívajú špecializované prístrojové vybavenie. Miniaturizovanú chirurgickú kameru a nástroje na zápästie (t. j. nožnice, skalpely a kliešte), ktoré sú navrhnuté tak, aby pomohli s presnou disekciou a rekonštrukciou hlboko vo vnútri tela.

Robotický systém Da Vinci má Univerzitná nemocnica Martin vďaka spolupráci s Jesseniovou lekárskou fakultou Univerzity Komenského v Martine, ktorá prístroj získala z prostriedkov Európskych štrukturálnych fondov.


Reklama

POPULAIR

Predpoveď

Reklama

Meteoradar

INSTAGRAM