Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Dielo mesiaca v Turčianskej galérii: Želmíra Duchajová-Švehlová: Dievča s vedrom, 1900-1920

Autor: Turčianska galéria
Foto: Turčianska galéria
Uverejnené: 30. júl 2024

Dielo mesiaca v Turčianskej galérii vybral MVDr. Miroslav Svitek. „...nemusíš im vidieť do očí, ich konanie je to určujúce a to bolo vždy dominantne ľudské, priateľské, kde vzájomná pomoc ľudí bola na prvom mieste. Aj tento obraz to vo mne vyvoláva, tie čarovné spomienky na prázdninové detstvo v regióne Púchovskej doliny u starých rodičov. Moje citové previazanie na rodisko autorky obrazu a aj jej niekoľkoročné pôsobenie v tejto lokalite ( Lazy pod Makytou ) nie sú jednostranne určujúce pri výbere tohto obrazu. V mojom prípade je to z druhej strany, ako ruka v ruke, kvalita maliarskeho prevedenia. Autorka si aj v tomto diele vychutnáva čisto optické prednosti námetu. Farebné, škvrnovité prevedenie je prejavom stavebnej zložky obrazu. Je to pre ňu príznačné.“

MVDr. Miroslav Svitek - narodený 14.8.1957 v Martine

Nevenujem sa a ani som sa nikdy profesionálne nevenoval výtvarnému umeniu. Už v detstve som  však rád a asi aj dobre kreslil a maľoval. To bol určite dôvod, prečo som sa počas celej základnej škole venoval tejto záľube a navštevoval som základnú umeleckú školu. Mojim pedagógom  po celé toto obdobie bola Oľga Krýslová. Ona vo mne prehĺbila obdiv k výtvarnému umeniu. Moje stredoškolské roky som strávil na gymnáziu v Martine a svoj vysokoškolský život som upísal štúdiu veterinárnej medicíny, ktorej som sa venoval aj profesionálne. Keď nastal čas, že som si to mohol finančne dovoliť , začal som sa viac venovať aj zberateľstvu. V tejto oblasti mi svoje skúsenosti a lásku k umeniu odovzdával môj priateľ súkromný galerista Juraj Schurger z Tvrdošína.

Želmíra Duchajová-Švehlová: (1880 - 1955) sa narodila 6. mája 1880 v Lazoch pod Makytou ako dcéra evanjelického farára Fraňa Švehlu. V rokoch 1906-1910 študovala na Umeleckej škole spolku umelkýň v Berlíne. Ďalších 5 rokov študovala portrétnu maľbu na Dámskej akadémii výtvarných umení v Mníchove.

Vo svojej rodnej obci sa stala organistkou a učiteľkou, hoci sa vyučovalo len 6 mesiacov v roku. Neskôr si doplnila kvalifikáciu v učiteľskom ústave v Bratislave a v rokoch 1919-1931 učila kreslenie na meštianskej škole v Martine. V Lazoch pod Makytou sa venovala vo voľnom čase zbieraniu a zapisovaniu ľudových piesní Púchovskej doliny.

Absolvovala aj niekoľko študijných ciest v zahraničí, navštívila napr. Francúzsko, Nemecko, Taliansko, Anglicko, Holandsko a Škandináviu. Vzdelávaním v zahraničí v oblasti maľby sa stala prvou významnou slovenskou maliarkou, ktorá bola odborne školená. Pôsobila tiež ako maliarka v slobodnom povolaní. V rokoch 1918-1943 bola aktívna v ženskom hnutí, pričom v období rokov 1920-1946 bola podpredsedníčkou spolku Živena. Jej prvá výstava sa konala v roku 1918 v Hodoníne.

Po vzniku Česko-Slovenska vystavovala viackrát v Martine, Bratislava i Košiciach. Tvorba Želmíry Duchajovej – Švehlovej je charakteristická prevahou lyrických plenérov (maľovanie vo voľnej prírode priamo pred krajinným motívom), žánrovými portrétmi, krajinkami a zátišiami. Jej manželom bol štátny notár Matúš Duchaj. Zomrela 15. mája 1955 v Martine, kde je spolu s manželom pochovaná na Národnom cintoríne.


Reklama

POPULAIR

Predpoveď

Reklama

Meteoradar

INSTAGRAM

príbuzné témy

Reklama