Skip to main content
© , METRO
Tvoríme úspešné príbehy
a komunikačné stratégie
www.projektmetro.sk

Matica slovenská, ASA a Spoločnosť Ladislava Novomeského organizujú veľké podujatie k 120. výročiu narodenia Ladislava Novomeského a Ivana Horvátha

Autor: Matica slovenská
Foto: Matica slovenská
Uverejnené: 21. október 2024

Pri príležitosti 120. výročia narodenia básnika a kultúrneho politika Ladislava Novomeského, ako aj diplomata, publicistu a prozaika Ivana Horvátha, sa uskutoční dvojdňové podujatie, ktoré je ideálnou príležitosťou na pripomenutie si významu týchto osobností.

Cieľom podujatia je priblížiť verejnosti život, dielo a odkaz dvoch medzinárodne významných slovenských dejateľov, pričom má vedecké, odborné a popularizačné zameranie. Prvou z hlavných aktivít projektu je seminár o živote a diele Ladislava Novomeského, ktorý sa bude konať 25. októbra 2024 o 11:00 v sídelnej budove Matice slovenskej (MS) v Martine.

Následne o 14:00 bude odhalenie a osadenie busty s podstavcom Ladislava Novomeského v Aleji národných dejateľov MS. Druhou hlavnou aktivitou bude odhalenie busty s pamätnou tabuľou Ivana Horvátha v Bratislave pred historickou budovou Slovenskej národnej rady 26. októbra 2024 o 12:00, s nadväznou konferenciou o oboch osobnostiach o 13:00 v historickej budove SNR.

Tento krok je symbolickým vyjadrením ich významu a pripomienkou ich pozitívneho vplyvu na slovenskú kultúru a dejiny. Ďalším dôležitým prvkom podujatia je ocenenie zakladajúcich členov z radov príbuzných (Deany Jakubiskovej, dcéry Jany Schillerovej-Horváthovej a dvoch vnukov Ivana Horvátha).

Súčasťou podujatia bude aj bohatý kultúrno-umelecký program, vrátane premietania raritných filmových záznamov. V rámci vedeckej konferencie budú prezentované výskumy a štúdie, ktoré sa zaoberajú životom a dielom oboch osobností, s cieľom poskytnúť verejnosti hlbší pohľad na ich prínos. Dodatočným výstupom z projektu bude vydanie zborníka z vedeckej konferencie, ktorý bude obsahovať zozbierané vedecké a odborné state z konferencie tak, aby sa uchovávali a boli k dispozícii pre budúce generácie. Okrem toho, podujatie bude iniciovať ďalšie možné vydavateľské aktivity, s cieľom rozširovať vedomosti a povedomie o týchto významných osobnostiach a ich dedičstve.

Celkovo bude podujatie slúžiť ako platforma na oslavu a pripomenutie si dvoch významných slovenských osobností a ich prínosu pre náš národ, pričom zároveň vytvorí priestor pre diskusiu a vzdelávanie verejnosti o ich živote a odkaze. Podujatie má zahraničný krajanský a medzinárodný prvok.

Dvojdňové podujatie s cieľom vedeckého, odborného a popularizačného oboznámenia verejnosti so životom a odkazom významných slovenských dejateľov Ladislava Novomeského a Ivana Horvátha ako medzinárodne významných Slovákov v oblasti kultúrnej politiky, diplomacie a literatúry. Ladislav Novomeský sa narodil v Budapešti ako zahraničný Slovák a aj neskôr, ako predstaviteľ slovenskej kultúry a spisovateľskej obce, udržiaval aktívne vzťahy so zahraničnými Slovákmi v Maďarsku, vrátane Budapešti.

Novomeský bol ako kultúrny politik významný aj v kontexte zahraničných rokovaní pri povojnovom usporiadaní Slovenska. Ivan Horváth bol významným slovenským diplomatom a mal výrazné zásluhy pri budovaní zahraničných vzťahov po 2. svetovej vojne. Patrí medzi osobnosti, ktoré stáli pri zrode slovenskej zahraničnej politiky, a zúčastnil sa spolu s Vladimírom Clementisom na povojnových mierových rokovaniach.


príbuzné témy

Reklama